06 ноември 2012

Мутирал сом напада рибари в Челопечене

Гигантски мутирал сом хвърли в потрес рибари и жители на софийския квартал Челопечене. Хищната риба обитава дълбините на местното езеро. От известно време насам звярът се е активизирал и е започнал да тормози тези, които се осмеляват да навлизат с лодки във водата.

"Въпрос на време е да се случи някакъв ужасен инцидент. Сомът нападна вече няколко лодки и определено не се страхува от хората. Дори ги възприема като плячка", обясни пред "България Днес" един от рибарите, които редовно посещават езерото край Челопечене.

Той разказа, че за последния месец поне четирима негови колеги изхвърчали ужасени от езерото. Те опитвали да уловят някоя риба, като навлизали във водата с гумени лодки и примамвали плячката си със звуци. Явно дразнели гигантското животно, което изплувало до повърхността и с мощен удар с опашката си едва не преобръщало лодките.
Твърди се, че сомът излизал да ловува, когато времето е облачно и дъждовно, най-често привечер. При гръмотевична буря задължително се показвал, за да търси жива храна. Местните хора още от месеци категорично забранили на децата си да плуват в езерото. Никой не знае колко точно тежи туловището и колко е дълго. "Вероятно е над 100 килограма, щом с такава лекота преобръща лодки. Чудовището от Лох Неси сякаш се е пренесло при нас", коментират рибарите.

Угрижени хора от Челопечене дори потърсили професионална помощ, като наемат харпунджии, които да убият звяра. Щом чували разказите за сома, водолазите моментално отказват да се спуснат в дълбините. Специалисти са категорични, че Челопеченското езеро е едно от най-замърсените край София. Във водите му е утаена цялата Менделеева таблица. Навремето тук са се изливали отпадни води от комбината "Кремиковци". Преди няколко години пък нивото рязко се качи и водата заля цяло сметище. Нищо чудно всички тези химикали да са станали причина за мутацията на сома.

Източник: Plovdivmedia
Дата на оригиналната публикация: 18 октомври 2012
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:

Нападенията на бухали се увеличават


Гигантска хлебарка шашна Казанлък

Няма коментари:

Публикуване на коментар