30 ноември 2012

Индо-китайската граница: НЛО, подривна операция, халюцинации или нещо друго?

В края на октомври и началото на ноември гръмна сензационната новина, че индийските военни са осъществили над 100 наблюдения на НЛО в оспорвана с Китай територия. И макар първоначално да се казваше, че нито индийските военни, нито индийските учени да са успели да разгадаят произхода на тези обекти, около две седмици по-късно се появи доста незадоволителното обяснение, че това са просто китайски фенери. Скептиците и отрицателите въздъхнаха облекчено, журналистите се насочиха към други теми, а хората като цяло забравиха за тези новини. Но при положение, че зоната в която въпросните наблюдения се случват е с изключително гео-политическо и религиозно значение, не бива да отминаваме такива информации с лека ръка. От нечий погрешен ход там, може да пламне ядрена война между Китай и Индия. Да проследим написаното по случая.

Започвам с написаното в блога Phantoms and Monsters, който на свой ред цитира изданието India Today:

Части на индийската армия и на индийската гранична полиция са съобщили за наблюдавани неидентифицирани летящи обекти (НЛО) в областта Ладакх в най-северния индийски щат Джаму и Кашмир.

Ето точно къде се намира Джаму и Кашмир (източник Wikipedia):


Още информация от Wikipedia:

Щатът се състои от три части: Джаму, Кашмирската долина и Ладакх. Шринагар е лятната столица, а Джаму е зимната. Кашмирската долина е известна като раят на Земята, Джаму привлича много индуистки и мюсюлмански поклонници, а Ладакх е известен с будистката си култура и красивата планинска пустош.

Една полицейска част е съобщила за над 100 наблюдения на светещи обекти между 1 август и 15 октомври тази година. В доклад пратен на тяхното командване в Делхи през Септември и на министър-председателя, те заявяват, че виждат обектите и през деня и през нощта. Жълтеникавите сфери изглежда се издигат от хоризонта от към китайската страна и бавно преминават по небето за 3 до 5 часа преди да изчезнат. Това не са безпилотни самолети, разузнавателни апарати или ниско летящи сателити, заявяват представители на армията.

Наблюденията на китайски разузнавателни апарати се записват отделно, армията е регистрирала 99 такива наблюдения от януари до август тази година.

През септември, войската е преместила в района мобилна радарна установка, но тя не е могла да засече обект, който е бил видим визуално, вероятно това означава, че той не е металически. Не са засечени и никакви сигнали на никаква честота от обекта. Индийската армия дори е изпратила свой разузнавателен апарат по посока на обекта. Апаратът е достигнал своята максимална височина. но е загубил "от поглед" обекта.

По-късно през септември група индийски астрономи са дошли да наблюдават феномена за три дни. Не са могли да установят какво представляват обектите, отхвърлили са вариантите това да са метеори или планети.

Хора от разузнаването казват, че това може да е психологическа подривна операция на Китай целяща да обърка индийците. Или пък нов вид разузнавателни апарати.

"Ние не можем да игнорираме тези наблюдения. Трябва да проучим какви нови технологии може би са разположени там", казва бившия ръководител на Индийските военно-въздушни сили П.В. Наик. През 2010, военно-въздушните сили са проучвали подобни наблюдения и са отхвърлили възможността светещите обекти да са летящи китайски фенери. През 2003 други доклади за наблюдавани светещи обекти са яростно отхвърлени от върховното командване като халюцинации.

Снимка на въпросните китайски фенери взета от Wikipedia:


Факт е, че на Запад много от наблюденията на НЛО се дължат на такива фенери, но се предполага, че индийските астрономи и военни имат достатъчно мощни оптични уреди и биха били способни да разберат ако и тук случая е такъв. В едно от предишните издания на интернет шоуто Spacing Out! беше изтъкнат фактът, че горивото на стандартните китайски фенери бързо изгаря, те падат на земята и не би било възможно да изкарат от 3 до 5 часа във въздуха. Е, разбира се китайските военни може да имат модифицирани модели. Между другото такива "китайски фенери" (познати и като "НЛО-балони") се продават и в България и дори съм си мислил да си направя шега със съседите за да видя дали някой ще се върже, че това е истинско НЛО, но се отказах да правя такива глупости.

През 2004 група индийски геолози и учени изследващи ледниците са на 100 километра на юг от Ладакх. Те заснели на 50 метра от тях разхождаща се фигура наподобяваща робот с височина около 1.20 метра. Хуманоидният обект се издигнал във въздуха и изчезнал. Всичко продължило около 40 минути. Всичките 14 свидетели от експедицията са разпитвани отделно за да се установи какво са видели. Копия от детайлния доклад са изпратени на премиер-министъра, армията, различни разузнавателни агенции. Какво точно са видели не е ясно, но не е било природно явление.

Местните хора твърдят, че наблюдават НЛО от години.

Снимка на заснетият от учените обект от 2004 година:


Източник: Phantoms and Monsters
Дата на оригиналната публикация: 3 ноември 2012
Връзка

Както вече казах след известно време излезе "опровержение" на новината, че това са НЛО. Тук разглеждам статията публикувана в Kashmir Times. Не я превеждам цялата, по-голяма част е преразказ на публикуваното по-горе. Ето ги новите моменти (моите коментари са в курсив и с различен цвят):

Мистерията изглежда е разрешена защото индийските служби за сигурност вярват, че това са китайски фенери.

Това, че някой вярва в нещо не значи, че то е факт! Къде останаха доказателствата?

Имало е предложение един такъв обект да бъде свален с оръжия с топлинно насочване, но то е било отхвърлено. Едно такова действие е можело да породи напрежение в региона. Последният изстрел в този регион е прозвучал на 29 октомври 1962 при войната с Китай.

Китайските фенери не е нужно да бъдат сваляни, те сами падат след като им изгори горивото. Как така нито един не е паднал на индийска територия?

Китайците са използвали летящи фенери още през 3 век при военни действия за да объркат врага.

Източник: Kashmir Times
Дата на оригиналната публикация: 11 ноември 2012
Връзка

Не само аз, но и колегата от Phantoms and Monsters намира темата за изключително интересна и важна. Затова към материала от неговия блог към който вече съм дал връзка, той е добавил и по-стари съобщения свързани с наблюдаваните НЛО в региона. Превеждам един от материалите, който е публикуван на 14 август 2009 в India Daily:

Конга Ла е нисък планински преход в Хималаите. Той е в оспорваната зона от индо-китайската граница в Ладакх. Аксаи Чин (на североизток) е под китайски контрол, а Ладакх на югозапад е под индийски. Това е областта където през 1962 двете страни водят сериозна война. Това е една от най-трудно достъпните зони в света.

Според малкото живеещи там местни жители и от двете страни на границата, НЛО са виждани да се издигат от земята. Според мнозина, там съществуват подземни НЛО бази. И двете правителства знаят за тях.

Наскоро, група индуски богомолци преминаващи през прохода на път за връх Кайлаш, са видели странни светлини в небето. Местните водачи, докато са били на китайска територия са казали, че това не е нещо ново и е нормален феномен за територията на Конга Ла. Тези странни безшумни и светещи триъгълни обекти се показват от земята и се движат почти вертикално нагоре. Някои от приключенски настроените богомолци са искали да разгледат мястото. Първо на тях им е било попречено да влязат от китайска страна, след това и индийците са им попречили да влязат в зоната от индийска страна, въпреки че са имали разрешение да пътуват между двете страни.

Местните хора започват да се смеят, когато ги питат за тези НЛО. Те са учудени защо правителствата толкова усърдно крият очевидните факти. Според тях извънземното присъствие е добре известно и е дълбоко под земята. Вярват, че нито индийското, нито китайското правителство искат да разгласяват фактите поради някаква причина. Когато запитват за това местните власти, на тях им е казвано да мълчат и да забравят. Това е мястото където евразийската и индийската плочи се припокриват и поради това тук е едно от малкото места на света, където земната кора е двойно по-дебела. Това позволява създаването на подземни бази на много голяма дълбочина.

Конга Ла има красиви скали и гранити. Поради някаква причина нито индийците, нито китайците са извършвали някога изкопни и минни работи в района. Областта е недокосната.

Наскоро, индийците и китайците започнаха да вървят към разрешаване на техните гранични спорове. Но и двете правителства не са засегнали в преговорите точно тази зона, макар че за индийците Аксай Чин е тяхна област. Китайците пък след като завладяват Аксай Чин през 1962, построяват стратегическа магистрала там. Днес обаче използват алтернативен път за да не навлизат в близост до Конга Ла.

Също така, наскоро в едно местно училище се е провел конкурс по рисуване. Повече от половината рисунки показвали странни обекти в небето и идващи от планините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар