25 ноември 2012

Може ли занимаването с духове да съкращава живота?

Това е частичен превод на материал публикуван тук. Аз лично не мога да се съглася с всичко написано в текста. Опитал съм се да отделя с курсив и различен цвят моите забележки и допълнения.

Всяка професия крие своите рискове. Някои са по-рискови от други. Полицаите често излагат на риск живота си. Всеки който някога е работил в индустриална среда, може да разкаже за поне един кофти инцидент. Дори съм виждал работещ в кафене да го откарват в болница заради сериозни изгаряния причинени от горещо кафе. Ние претегляме тези рискове, когато се наемаме на определена работа. С повишено внимание и бистра глава можем да изживеем целия си живот без да ни се случи сериозен трудов инцидент.

Но какво е положението с тези хора, които са се посветили на прогонването на зли духове? Екзорсисти, демонолози, ловци на духове. Рискуват ли? Религията твърди, че е така, но да видим до колко такива вярвания са подплатени с факти.

Вярата в зли духове съществува вероятно още от зората на човечеството. Детайлите се различават в различните религии и култури, но има едно общо вярване - има начин за справяне с дух. В различните култури различни прослойки се заемат с тази задача - свещеници, шамани, народни знахари. В съвременни времена борбата със злото постепенно преминава от ръцете на религиозните хора в ръцете на паранормалните изследователи.

И независимо в какво вярват, изисква се силна личност за да се заемат с това. Някои вярват, че са предопределени да прогонват духове, други го правят заради тръпката. Трети пък по този начин си повишават рейтинга и могат да продадат някоя и друга книга. Винаги обаче се изисква характер.

Нека погледнем някои известни изследователи, чиито живот може и да е бил повлиян от зли духове.

Малачи Мартин


Мартин започва своята кариера от Ватикана. След дългогодишна служба там, той се премества в Ню Йорк, където пише книги през деня и извършва екзорсизъм през нощта. Книгата му "Заложник на дявола" разказва за случаи на обсебване и прогонване на духове. Често гостува по радио програми. При едно такова гостуване разказва, че той лично в бил сериозно наранен от демоничното и е виждал друг свещеник да умира в резултат на неуспешен екзорсизъм. Мартин вярвал, че заради намесите му при стотици случаи на обсебване, той е привлякъл вниманието на силите на злото, които чакат удобен момент да ударят. През 1999, докато бил сам в своя апартамент в Ню Йорк, Мартин паднал (или бил бутнат?). Това падане било толкова жестоко, че починал от мозъчен кръвоизлив. Бил е на 78.

Ед Уорън


Ед е споминалия се съпруг на Лорейн Лорън от телевизионното шоу "Паранормална страна". Ед винаги е твърдял, че е опитен демонолог обучавал се във Ватикана. Двойката отдадени католически изследователи на паранормалното е разследвала някои от най-известните случаи на 70-те, включително и прословутия "Амитивилски ужас", за който са казвали, че това е било най-близкото място до ада на което са стъпвали. Семейството написва множество книги, включително излязлата през 1989 "Ловци на духове: истински истории от най-известните демонолози на света" (не страдат от скромност). В тази книга Ед разказва за времената в които той лично е бил заплашван от злото. През март 2001, Ед внезапно колабира и през следващите 5 години стои у дома си заради влошено здраве. През август 2006 почива на 79 години.

Лу Джентил


Лу е твърдял, че е прекарал поне 13 000 часа в преследване на духове - добри и лоши. Той често е говорил, че е бил ритан, удрян, драскан от невидими сили, а в един случай дори са се опитали да го изхвърлят през прозореца. Участвал е в шоу програми като "Най-страшните места на света" и "СТРАХ" на MTV. Постепенно обаче здравето му се влошава. През 2009 дава интервю за Дарен Браун от "Канал 4" в което казва:

"Казват, че призрак не може да ви убие, това не е вярно".

Лу умира от рак преди още това интервю да е излъчено по телевизията. Бил е на 40-и-няколко години.

За причинители на рак се сочат замърсената среда, вредни навици (тютюнопушене), наследствена обремененост, радиация и др. Радиацията е енергийно лъчение. Според някои теории духовете са вид енергия. Ако наистина е така, има вероятност един дух да облъчва човек и да причини рак.

Джордж Луц


За разлика от другите личности в този списък, които са преследвали зли духове, Луц прави кариера от това да бяга от тях. Той е човекът, който е живял със семейството си в къщата в Амитивил след извършеното жестоко убийство и през 1976 твърди, че бил прогонен от там от злите сили. След една година се появява първата книга за случилото се. Следват още книги и дори 10 филма. Въпреки все повечето доказателства за това, че става въпрос за измама, Джордж в продължение на 30 години се придържа към това което е казал, а то включва зелена пихтия, демонични прасета и дори ухапване по глезена от злонамерен дух. Джордж става нещо като ментор за много ловци на духове, давайки им насоки за това как да постъпват и дори планирал да открие училище. През 2005 завежда дело срещу създателите на последния филм за Амитивил, недоволен от това как са го представили - като убиващ кучета психопат. Съдът отхвърля делото и след няколко месеца Джордж е мъртъв - на 59.

Том Робъртсън


Робъртсън е изключително популярен в Шотландия. В своите книги, той твърди, че се е изправял лице в лице с призраци, демони и тайни общества, но изглежда най-шантавото му твърдение е, че е влязъл в контакт с духа на Майкъл Дженксън чрез пленен вампир! Освен това е заявявал, че заниманията му с окултното са го вкарвали на два пъти в болница заради наранявания от разярени духове. Миналата година (2011) е казал пред шотландския вестник "The Sun", че е диагностициран с рак на простатата. В статията заявява:

"Аз съм виждал някои ужасяващи неща от света на духовете и аз няма да крия - аз се страхувам да премина от другата страна".

В материала не е изрично споменато, но изглежда човека е все още сред живите.

Райан Буел


30-годишен (и все още жив?), Буел е най-младият в този списък. Райан започва своята кариера в "Паранормална страна", предаване известно със своите религиозни залитания и твърдението на Буел, че е работел директно с католическата църква за спасението на душите. В петте сезона на програмата, Буел провежда множество екзорсизми, прочистване на къщи и от време на време физически сблъсъци с демонични същества. Най-интересната част от кариерата му е неговото твърдение, че самият той е нарочен за премахване от силите на мрака заради неговия героизъм и е бил жертва на тормоз от демон наречен Балиал. Това продължило с години и Буел твърдял, че се е справил като се подигравал на демона наричайки го "зайче". Новото му шоу "Призрачните предсказания" е провал и е излъчен само пилотния епизод, а "Паранормална страна" е спряно през пролетта на миналата година. Наскоро, след дълго отсъствие от публичното пространство, Райан Буел съобщава, че сега се бори с рак на панкреаса.

Религията

От религиозна гледна точка, едва ли има особено съмнение, че демоните и духовете могат да навредят на занимаващите се с тях. Тази стара рисунка е показателна за юдео-християнските вярвания:


Но възможно ли е заниманията с духове да са опасни без за това да са виновни самите духове (а те може и въобще да не съществуват)?

Негативните мисли

В съобщение в авторитетното списание "New Scientist" от 2009 се съобщава за учени провели серия от изследвания са стигнали до интересен резултат - негативните мисли могат да повлияят на здравето. Това всъщност не е нещо ново, нарича се "ноцебо" (nocebo) ефект и е обратен на "плацебо" ефектът. Хора, които вярват, че ще умрат на операционната маса, много по-често наистина умират докато ги оперират от такива които не се тормозят с такива мисли. А един от най-фрапиращите случаи е от 1970. Мъж бил диагностиран с рак. Скоро починал, но когато му направили аутопсия, установили, че диагнозата не била точна и не би трябвало да умре.

Живот на ръба

Това обяснение е лично на автора на оригиналната статия от която съм превеждал, не смятам да го предавам подробно - има твърде много глупости. Общо взето се опитва да изкара всички паранормални изследователи, че са пълни боклуци и сами са си виновни с вредния си начин на живот. Има пропаднали хора във всяка прослойка - но генерализираното винаги е идиотско. Все едно да казваш, че "всички цигани са крадци", "всички полицаи са тъпи", "всички евреи са богати" и т.н.

Редовното недоспиване заради това, че са гонили духове през нощта, нездравословното хранене на крак с мазни бургери, постоянното наливане с кафе и тонизиращи напитки за да можеш да не заспиш през деня и да си бодър за следващия нощен сеанс, паленето на цигара след цигара - как няма този начин на живот да ти съкрати дните.


Въпрос на интерпретация

Известно е, че ако някой иска да докаже някаква теза, винаги може да намери някаква малка извадка от всички случаи и да каже - "ето, те доказват, че това е вярно". В нашия случай дори и обратната теза може да се "докаже" - че занимаването с духове удължава живота. Средната възраст за продължителността на живота на мъжете в САЩ е 75,6 години. В дадените по-горе примери Малачи е доживял до 78, а Ед до 79. Духовете са им удължили живота, така ли излиза ?

И така...

Горните примери и хипотезите след тях не доказват недвусмислено, че духовете и демоните наистина съкращават живота. Все пак имайте в предвид потенциалните рискове. Както се каза в началото на материала, за тези занимания се иска характер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар