16 ноември 2012

По следите на изчезналия Кивот (отново)

Кивотът (на аглийски: Ark of the Covenant) е легендарен религиозен артефакт свързан с християнската, юдейската и дори мюсюлманската религии. В зависимост от източника, той е съдържал 10-те божи заповеди, част от религиозната книга на евреите Тора (позната като Петокнижието при християните), тояга, която се превърнала в змия и т.н. След вавилонската обсада на Йерусалим в 6 век преди н.е., Кивотът изчезва от сцената. Къде може да е заминал (ако въобще някога е съществувал)? Тук са дадени някои от най-известните теории.


Гробницата на Тутанкамон

При разкопките проведени през 1922 е открит интересен предмет, който група археолози веднага определят като загубения кивот. След измерване на пропорциите, обаче се установява, че те не отговарят на тези описани в религиозните текстове и като цяло се приема, че това не е Кивотът. Предметът е наречен Anubis Shrine (олтарът, храмът на Анубис) и изглежда сега се намира в музей в Кайро, Египет.


Катедралата Нотър Дам дьо Шартър

Тази френска катедрала е построена през 12 век и е изключително добре запазена. В своя книга Луи Карпентие (Louis Charpentier) твърди, че рицарите тамплиери са открили свещения кивот при кръстоносните походи и са го пренесли в тази катедрала, където той се намира в скрита стая.


Пещера в съвременна Йордания

Във "Втора книга на Макавеите" (част от Библията) се твърди, че пророкът Йеремия успял да скрие Кивотът, заедно с други предмети от голяма важност в пещера в Йордания преди обсадата на Йерусалим от вавилонците.

Едно от 64-те местонахождения описани в свитъците от Мъртво море

Тези свитъци са открити през 40-те години на ХХ век. Един от тях съдържа 64 местонахождения на съкровища от злато и сребро. Някои предполагат, че някое от тях крие и изчезналия кивот.

Музей в Зимбабве

Тази теория вече бе описана в друга статия в МИСТЕРИКА:

От архивите: По следите на изчезналия Кивот

Сега единствено мога да добавя снимка на музейния експонат:


Православна църква в Етиопия

Етиопската православна църква твърди, че притежава Кивотът. Дори казват точно къде се намира - в град Аксум в Северна Етиопия.


Легендата също е интересна. В нея се казва, че Менелик, синът на Соломон пренесъл Кивота в Етиопия още през 13 век преди н.е. - дълго преди обсадата на Йерусалим, където оставил фалшиво копие на оригинала.

На дъното на Галилейското езеро

Галилейското езеро е сладководно езеро в Израел. То има поне още пет други наименования и е най-ниско разположеното сладководно езеро на Земята. Повече за него в Wikipedia.

Шиитска ислямска секта вярва, че именно там се намира Кивотът.


Правителствен склад

Няма конкретни доказателства, че Кивотът се намира в склад на което и да е правителство, но може ли да се говори за нещо изчезнало и да не се спомене тази прословута градска легенда...В съвременния фолклор правителствените складове са такива бездънни сгради в които потъват хиляди обекти до които се е докопала властта. От древни артефакти като светия граал и Кивота през автомобила на Тесла задвижван само от вода до катастрофирали извънземни кораби - всичко се опакова в безлични сандъци и се складира за "бъдещо изследване" като вече дори самите правителства не знаят какво има в складовете им. Това е много интересна градска легенда, която обаче едва ли има наистина връзка с Кивота. Може би "правителствените складове" заслужават дори отделен материал.


Източник: Phantoms and Monsters
Дата на оригиналната публикация: 22 октомври 2012
Връзка

Няма коментари:

Публикуване на коментар