13 ноември 2012

Мистериозен случай с Карл Сейгън

Карл Сейгън е роден на 9 ноември 1934 в Бруклин, Ню Йорк. Той е един от най-значимите астрономи и популяризатори на науката през ХХ век. Взема активно участие в програмата "Вояджър" на НАСА. Умира на 20 декември 1996 след продължителна борба с рака. Светът губи един велик мислител. Тази статия обаче не е посветена на брилянтната му научна кариера, а на един странен случай разиграл се през 80-те години на ХХ век.


В началото на 80-те Сейгън става обект на секретен доклад на ФБР от 33 страници. На 16 ноември 1983 агент от Кливланд, Охайо се свързва с централата във Вашингтон за да съобщи нещо необичайно свързано с големия учен. Съобщението е със следното съдържание:

"На 15 ноември 1983, д-р Карл Сейгън, Сграда за космически изследвания, Университет Корнел, Итака, Ню Йорк получава ръчно адресиран плик с пощенско клеймо от Кливланд, Охайо от 10 ноември 1983 в което се съдържат две ръчно изписани страници. На текста е поставена дата 9 ноември 1983 и се твърди, че това е отворено писмо до различни новинарски агенции и считащо Сейгън за влиятелна личност способна да убеди другите в истинността на съобщението. Като автор и на плика и на текста е дадено името М. Спрингфийлд."

Самият текст е бил доста кратък, но без никакво съмнение твърде необичаен, сякаш изваден от фантастична история. Писмото започва така:

"Съобщението е толкова важно, затова искам да го получите преди 22 ноември 1983. Вие сте избрани заради вашата позиция в обществото. Вярвам, че сте почтен човек с възможности да убедите другите, че това съобщение е истинско".

От тук на татък нещата стават още по-странни:

"Отворено писмо до всички. Внимание! Армагедон идва!"

Следва твърдение, че на 22 ноември 1983 терористи ще взривят бомба в склад или пазар, където се раздава безплатна храна на бедните в Сан Салвадор, но целта на това ще бъде да се отвлече вниманието от основното нападение срещу намираща се наблизо инсталация за гориво. След това прехвърляйки се на съвсем друга тема, писмото заявява, че при следващото изстрелване на совалката Колумбия, ще има катастрофална експлозия поради изтичане на гориво. Следващото твърдение е за война в Близкия Изток през 1985 с единствен победител Израел. Следва:

"Американските президенти ще бъдат Рейгън-Буш-Буш след което през 1996 ще бъде избран демократ с рождена дата като на първия ни президент. Той ще е последен".

Другите предсказания включват:

- Полша ще е свободна през 1990
- Ню Йорк и Сан Франциско скоро ще изчезнат в океаните
- Третата световна война ще започне през 1998
- Светът ще бъде отровен, резултатът ще е практическото изчезване на живота от апокалиптични събития.

Не е изненада, че при получаването на това странно писмо Сейгън бързо се свързал с ФБР. В разсекретено съобщение на агенцията се чете следното:

"Търсенето не можа да открие личност с име "М. Спрингфийлд". Единствено в телефонния указател на Кливланд фигурира име "М. Спрингфийлд" с адрес голям апартаментен комплекс. Обаждане на дадения телефонен номер разкри, че М. Спрингфийлд е починал през 1972 и сега там живее неговата вдовица. Тя няма представа за писмото изпратено на д-р Сейгън".

Проверката за отпечатъци по писмото и плика не дали резултат. Така приключва тази мистериозна афера, в която много от предсказанията се сбъдват, а други не.

Източник: Mysterious Universe
Дата на оригиналната публикация: 17 октомври 2012
ВръзкаНяма коментари:

Публикуване на коментар