28 ноември 2012

10 по-малко познати американски чудовища и криптиди

Със сигурност сте чули за "Голямата стъпка" (Бигфут), може би дори за "Човека-пеперуда" (Мотман), но те не са единствените легендарни създания за които се твърди, че обикалят из Америка.


Скънк Ейп (Флорида)

За този голям и космат двукрак бозайник се твърди, че живее в южните Съединени щати, но най-често е виждан във Флорида. Името му ("Маймуната-скункс") идва от неприятната миризма, която хората усещат при срещи с него. Повечето съобщения за него идват от 60-те и 70-те години на ХХ век, но най-известния случай е от 2000-та година. Жена изпраща писмо до шеририфа на Сарасота, заедно със две снимки. Твърди, че съществото три нощи е идвало в нейния двор и е вземало ябълки от верандата. През следващите нощи полицията неколкократно е наминавала, но не са видели нищо.


Тахо Теси (Калифорния и Невада)

Историите за чудовището, което живее в езерото Тахо, могат да се проследят до преданията на местните племена, които са живели в този регион. И до днес хора съобщават, че са го видели. Името Теси е измислено като аналогия на името Неси - световноизвестното чудовище от шотландското езеро Лох Нес.

Има различни теории за това, какво точно представлява Теси. Някои казват, че това е оцелял вид древен динозавър. Учените оспорват, че това е възможно - езерото се е образувало при последната ледена епоха т.е. сравнително скоро и доста след като плезиозаврите, ихтиозаврите и другите водни динозаври са живели.

Други казват, че наблюденията се дължат на изключително големи есетри или сладководни змиорки.

Твърди се, че прочутият подводен изследовател Жак Кусто, който се е спускал в езерото, след като е излязъл от подводницата си е казал "светът не е готов за това, което е долу".

Чудовището от Поуп Лик (Кентъки)

Още познат и като "човека-козел", за него се твърди, че се навърта около подпорите на железопътния мост в Поуп Лик Крийк.


Има множество градски легенди за неговия произход. Според едни това е деформиран човек, който е бил показван като атракция в пътуващ цирк. Той избягал от там и сега убива хора като отмъщение за лошото отношение. Според други - това е върнал се към живот в този образ фермер, който е правил сатанински ритуали с жертвоприношения на кози.

Има и различни легенди как точно убива жертвите си. Някои казват, че примамва случайно минаващите хора с гласа си точно преди да мине някой влак. Други твърдят, че ги напада с брадва. Има и такива, които казват, че вида на човека-козел е толкова ужасен, че това е достатъчно за един човек да умре от страх или да скочи от моста.

Тези легенди привличат множество търсачи на силни усещания. Властите са се принудили да поставят ограда там за да ги спират, но хората намират начини да я преодолеят. В резултат на това има няколко смъртни случая - не е потвърдено, че за тях е виновен "човека-козел".

Виещото същество от Озарк (Планините Озарк)

Очевидци го описват като голяма черна котка с рога и светещи очи. Името му идва от воят, който издава. Според някои това е мутирала пума. Някои антрополози обаче смятат, че това не е нищо повече от американската версия на добре познат английски мит.

Водното чудовище от езерото Илиамна (Аляска)

Наричат го "Или" и се навърта наоколо още от времето на индианците. Обаче придобива известност едва през 40-те години на ХХ век, когато пилоти са съобщили, че са видели огромна риба да плува в езерото.

През 1979 "Анкъридж Дейли Нюз" обявява награда от 100 000 долара за този който докаже по безспорен начин съществуването на Или. Засега никой не я е спечелил. Въпреки това наблюденията на "голямата риба" продължават.

Учените казват, че хората просто виждат големи морски акули. Случва се понякога акули да навлязат в реки и езера в търсене на храна. Езерото Илиамна е свързано с Берингово море чрез река Квичак.

Човека-гущер (Южна Каролина)

За този гущер-хуманоид се говори, че живее в блатата на Лий Каунти. Първата известна среща с него е от 1988 година, когато 17-годишния Кристофър Дейвис сменял гума край блатото Скейп Ор. Той видял съществото да тича към него. Дейвис се качил в автомобила и потеглил (явно вече бил приключил със смяната на гумата). Чудовището се метнало на покрива, но изпаднало по някое време. Когато Дейвис се прибрал у тях, видял, че едното странично огледало е счупено, а на покрива на автомобила има следи от нокти.

През следващия месец и други коли паркирани край блатото, били издраскани и повредени. Полицията била скептично настроена - смятали, че става въпрос за агресивна мечка. Постепенно случаите намалили и спрели, но през 2011 отново един автомобил бил издраскан и следите много приличали на тези оставени през 1988 година.


Алтамаха-ха (Джорджия)

Макар и да няма никакви физически доказателства, още от 18 век се говори за странно същество, което плува в река. Името "Алтамаха-ха" е с индиански произход. Описва се като същество с тяло на есетра и глава на крокодил.

Дяволът от Джърси (Ню Джърси)

От 18 век до сега има хиляди съобщения за наблюдения на това същество. Описвано е с тяло на кенгуру, глава на куче, крила на прилеп, завита опашка и рога. Има много истории за неговия произход. Според най-разпространената легенда през 1735 година живяла жена с 12 деца. Тя казвала, че ако роди още едно, то ще е Дяволът. Когато се родило 13-тото и дете, то убило майка си и полетяло с писъци към гората. И до днес някои разправят, че чуват късно през нощта неговите писъци.


Жабата от Лъвленд (Охайо)

Няколко от тези хуманоидни същества с лица на жаби са видени за първи път в Лъвленд през 1955. Бизнесмен твърди, че е забелязал няколко зелени същества с ръце с ципи и широки усти под един мост. Едно от тях държало подобно на лост устройство от което излизали искри и се разнасяла миризма на люцерна и бадеми. Следващото наблюдение е чак през 1972 година, когато няколко полицаи (един от които бил Марк Матюс) видели мъж с лице на жаба да скача в една река. Няколко седмици по-късно фермер съобщил, че е видял съществото да се вози на велосипед, а след това полицаят Марк Матюс имал шанса да го види за втори път. Сега то лежало край пътя и Матюс типично по американски първо решил да стреля, после да пита. Не успял да го улучи, съществото скочило и избягало. През 2001 обаче Матюс си променил вижданията, според него това било просто гущер пораснал твърде голям за да бъде държан от собственика си в терариум.

Чеси (Мериленд и Вирджиния)

Поредното водно чудовище наименувано като легендарното Неси. Чеси живее в залива Чесапийк. Наблюденията достигат своят пик през 70-те и 80-те години на ХХ век. Дори се появява една снимка и едно видео. Съществото на снимката се оказва една ламантина (познато същество известно още и с името "морска крава"), а видеото е твърде не ясно за да могат да се правят каквито и да било заключения. Последното значимо наблюдение на Чеси е от 1997 година.

Източник: mother nature network
Дата на оригиналната публикация: 18 октомври 2012
Връзка

Няма коментари:

Публикуване на коментар