09 октомври 2012

Тайната история на Съмърсет

Английското издателство The History Press има поредица озаглавена "Bloody British History" (Кървавата британска история). Най-новата книга е посветена на графство Съмърсет. Тук е направено кратко представяне. Някои от засегнатите в книгата теми са:

- Легендата за това, че светия граал е донесен тук през 63 година от Йосиф Ариматейски.

- Замъкът Кадбъри (Cadbury) и твърдението, че е вдъхновил легендата за крал Артур.

- Фактът, че през 7 век, когато саксонците нахлуват в Съмърсет, те установяват, че местните хора вярват, че свети Патрик е погребан в малкия град Гластънбъри(Glastonbury)

- Историята за това как през 12 век монасите от манастира в Гластънбъри изкопали...костите на крал Артур!

- Рицарите-тамплиери в Съмърсет.

- Тайните на манастира в Гластънбъри. През 1539 Хенри XIII ограбва манастира за да напълни празната кралска хазна. Златото и скъпоценностите са взети, но разни реликви без предполагаема стойност са изхвърлени и загубени - като предполагаемия рог от митичното същество Еднорог. Няколко години по-късно, един човек на име Едуард Кели (Edward Kelley) се рови в развалините на абатството. Той твърди, че там е намерил тайна алхимична формула, която може да превръща металите в злато. Кели става най-известния окултист в Европа през 16 век.

- Известният призрак описан от Сър Уолтър Скот.

- Книгата Saducismus Triumphatus написана от родения в Съмърсет Джоузеф Гланвил (Joseph Glanvill), която полага теоретичните основи за развихрилия се през 17-век "лов на вещици" в Англия и Америка.

- Случаи на екзорсизъм, както и историята на Джон Биамонт (John Beaumont), геолог от 18 век, който твърдял, че го преследва раса от демони.

- Посещението на авторката на "Франкенщайн" Мери Шели (Mary Shelley) на лекция с електрически експерименти в Съмърсет. Демонстрацията е направена от Андрю Крос (Andrew Crosse), за който по-късно пресата ще твърди, че бил създал изкуствен живот в лабораторията си.

- Историята на Хенри Принс (Henry Prince), който през 19 век напуска църквата и основава комуна на "свободната любов".


А ако се чудите къде точно е Съмърсет:


ПОДОБНИ СТАТИИ:


От архивите: По следите на изчезналия Кивот

Няма коментари:

Публикуване на коментар