29 октомври 2012

Какво представляват зомбита

Зомбитата отдавна са навлезли в съвременния градски фолклор и масовата култура. Срещаме ги в игрални филми, разкази и книги, в "истински" истории публикувани в интернет сайтове, блогове и форуми. Няма и ясно определение какво точно са зомбитата, но основно има три категории.

Ходещите мъртъвци

Според първата идея зомбитата са мъртви същества, които по някаква причина са започнали да се движат. Или както биха се изразили авторите на книги за ужасите - "ходещ труп" тласкан от паранормална сила. Така зомбитата попадат в една категория с други "не-мъртви" същества от фолклора като вампирите. Няма особени доказателства, че наистина мъртво същество може да прояви признаци на живот. Възможно е тази идея да се базира на различни ритуални практики използващи силни билки. Предполага се, че всеизвестното вуду е такава практика. Шаманът дават на жертвата да изпие отвара от такива билки, които водят до загуба на съзнание, силно забавяне на телесните функции и т.н. при което човека изглежда като мъртъв, макар в действителност да не е. Племето го погребва, но скоро шаманът го измъква и връща към живот. Племето е ужасено като го вижда - за тях това е мъртвец върнал се към живот тоест зомби.

Контролираните от други живи същества

Според втората идея - зомбитата са живи същества над които обаче някое друго същество е придобило контрол. Тук вече нещата стават съвсем реални - природата е пълна с подобни примери. Да започнем с един от най-пресните:

Зомби-пчели

Забелязани за първи път в Калифорния през 2008, те постепенно се разпространяват и в Северна Дакота и Вашингтон. Те извършват нехарактерни неща за една нормална пчела - летят през нощта, а самият им полет е нестабилен и в крайна сметка бързо умират. Те всъщност са "зомбирани" от една муха с латинското име Apocephalus borealis. Тя снася яйцата си върху пчелите, а излюпените ларви се хранят с тялото на приемника. Но това не е обикновен паразитизъм - ларвите поемат контрол върху нервната система на пчелата карайки я да излита през нощта.


Не всички подобни паразити убиват съществото над което са поели контрол. Някои просто я карат да извършва необичайни действия, които обаче са благоприятни за развитието и размножаването на паразита.

И не си мислете, че такива манипулатори и техните зомбита са характерни само за света на насекомите и дребните животни.

Какво е кашлицата при човека? В повечето случаи не кашляме нарочно (освен ако не се прокашляме за да привлечем нечие внимание). Кашляме защото даден грипен вирус ни дразни гърлото. Това е добре за вируса - като кашляме ние изхвърляме в околното пространство много бацили на вируса, които могат да заразят други хора. Така вирусът се развива, а ние сме били манипулирани от него.

Дали обаче човек би попаднал под такъв контрол, който би го заставил против волята му не само да кашля, ами примерно да се катери по дърветата, да се насочи към някоя определена посока и дори да убива? Има вируси, които засягат мозъка и по-този начин и мозъчната активност. Не е известен обаче такъв вирус, който да е способен да накара човек да извърши някакво сложно действие или поредица от действия - като да вземе нож, да се качи на автомобила си, да шофира до близката гора, където да се се качи на някое дърво и да пререже гърлото си за да може вирусът да се разпространи навън. Но пък, кой знае - еволюцията не е спирала и за миг и нищо чудно някой ден науката да се натъкне и на такъв вирус.

Загуба на контрол без манипулатор.

От друга страна напоследък се заговори и за разни вещества и наркотици, които могат да "зомбират" човек. Тоест не е нужно "зомбирането" да е нарочно действие предизвикано от някого. Припомнете си случая с голия човек на една американска магистрала, който беше съборил друг човек и му гризеше лицето. Полицията го застреля, а той се държеше като класическо зомби от филмите. Оказа се, че бил употребил определен тип дрога.

********************

До голяма степен този материал е авторски, като примерите за зомби-пчелите и кашлицата при човека са взети от тази статия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар