11 октомври 2012

Новини свързани с космоса

Търсенето на извънземен живот е приоритет за Китай

Китай все повече се проявява като главен играч в новата космическа надпревара. Преди 9 години първия китайски космонавт полетя в космоса, през 2011 страната изведе в орбита своя станция - Tiangong-1, а през юни 2012 пилотираната мисия Shenzhou 9 успешно се прикачи към тази станция.

Вицепрезидентът на Китай Си Дзинпин (Xi Jinping) е говорил на наскоро провела се конференция на Международния астрономически съюз в Пекин. Той е заявил, че Китай е решен не само да е световен лидер, но също и пионер в интергалактическите дейности".

На същата конференция китайския професор от Хонг Конг Сън Клок (Sun Kwok) е бил избран за вицепрезидент на "Комисия 51" (поредната заигравка с "Зона 51"?). Тази комисия се занимава с търсенето на извънземен живот.


Професор Клок вярва, че извънземен живот ще бъде открит до 50 години, най-вероятно още през следващите 20.


Източник: OpenMinds.tv
Дата на оригиналната публикация: 18 септември 2012
Връзка

На източното крайбрежие на САЩ ще има частен космодрум

Частната космическа компания Orbital Sciences Corporation е подписала с авиационното управление на Вирджиния споразумение за използване на стартовата площадка в този щат в качеството на космодрум за извеждане на товарни космически кораби на Orbital към МКС. На източното крайбрежие на САЩ това е първият частен космодрум. Подобни площадки досега имаше само на юг и на запад в САЩ.

Източник: SpaceNewsBg
Дата на оригиналната публикация: 22 септември 2012
Връзка

Открита е нова ярка комета С/2012 S1

Група астрономи са открили нова комета която ще се появи покрай Земята през ноември 2013 г., при това ще бъде толкова ярка, че ще може да се наблюдава с невъоръжено око при ярка Луна.

Кометата С/2012 S1 е открита от Виталий Невски и Артем Новиченко от ISON (International Scientific Optical Network).

Източник: SpaceNewsBg
Дата на оригиналната публикация: 27 септември 2012
Връзка

Curiosity е открил на Марс пресъхнало речно корито

Марсоходът Curiosity е попаднал на Марс на закръглени и циментирали се камъчета. Подобни форми на Земята се образуват в коритата на реки и потоци. На долната снимка са сравнени камъчетата на Марс (в ляво) с тези, които се образуват на Земята (дясно):


Източник: Universe Today
Дата на оригиналната публикация: 27 септември 2012
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:


Curiosity е попаднал на пирамидален камък

Няма коментари:

Публикуване на коментар