28 октомври 2012

Новини за тежки природни ситуации (28.10.2012)

Цунами удари Хавай

Вълна цунами удари островната верига Хавай. Няма данни за разрушения, предаде БиБиСи. Първите вълни са били около метър. Евакуирани са 100 000 жители. Цунамито е резултат от земетресението с магнитуд 7,7 което стана край западните брегове на Канада.

Няма данни земетресението, което бе последвано от вторичен трус със сила 5,8 и още няколко по-слаби, да е причинило жертви или материални щети на територията на Канада.

Източник: News.bg

Ето къде точно е бил епицентъра на земетресението:Унищожителен трус очакват във Вранча

Мощен трус от седма степен може да разлюлее Румъния и северните части на страната ни. За това предупреждават сеизмолози от съседната държава пред вестник. "Евениментул зилей". През тази година Вранча вече се обади три пъти, но с по-слаби трусове - малко над 4 по Рихтер.

“Това е една активна зона, в момента е силно заредена тектонично. В състояние е да предизвика и земетресения над 7–ма степен”, твърди генералният директор на Националния институт по геофизика в северната ни съседка Мирча Радулиан. Според него не е изключено силният трус да дойде до края на годината. Подобно земетресение имаше през 4-ти март 1977 г. Тогава стихията разтресе цяла Северна България и взе над 100 жертви.

Опасността при Вранча идва оттам, че огнището е с много голяма дълбочина – до 150 км. В света има само едно такова – в Хиндукуш. Заради дълбочината трусовете се усещат на голяма територия.

Източник: PlovdivMedia

Снегът блокира движението на влакове в Чехия

В рамките на денонощие движението на влакове е било спряно в над 20 участъка от чешката железопътна мрежа, съобщи агенция „Новости". Причина за нарушеното движение са обилните снеговалежи.

„Международните влакове закъсняват с час и половина, а пътуванията на някои вътрешни влакове са отменени." - заяви пресаташето на чешката железопътна инфраструктура Томаш Дрвота.

Източник: News.bg

Включват тежка техника при усложнена обстановка в Смолян

Заради валежите има опасност от падащи камъни по пътя Смолян- Мугла. Пътуващите по това направление трябва да са изключително внимателни. Към този час, обстановката в града остава спокойна.

Пътищата са мокри и хлъзгави, а видимостта намалена.

Заради силният вятър по улиците има много паднали листа, които в съчетание с мократа настилка са изключително хлъзгави, затова трябва да се шофира с ниска скорост. Почистването на листата започва веднага след спиране на валежите.

Почистващата община Смолян фирма -"Титан Клинър" е в готовност да се включи с тежка техника при усложняване на обстановката в града, вследствие на обилните валежи, които се очакват в следващите 24 часа.

Най-високата степен за опасност - червен код, бе обявен в областите Смолян и Кърджали.

Очакват се дъждове, които ще достигнат до 60-70 л/кв.м., а в Кърджалийско и бурен вятър до 25 метра в секунда.

Засега няма сигнали за щети и пострадали хора.

Припомняме, според НИМХ - БАН червеният код означава много опасно време. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност.

Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областта. Задължително трябва да се следват разпорежданията и всички съвети, дадени от властите, и да има готовност за извънредни мерки.

Източник: News.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар