30 септември 2012

Впечатленията ми от RATIO (29 септември 2012)

Вчера се състоя дълго рекламираното в интернет (а и извън него) събитие с интересното име "Рацио" (RATIO). Аз присъствах на него и мога да кажа, че мина повече от забележително.

Домакин на групата лекции бе Младежкия Театър "Николай Бинев". Във фоайето пред залата се предлагаше кафе от Starbucks, имаше и щанд на издателство "Изток-Запад".

На всяко място в залата бяха поставени по един брой от списание "Знание" (по-рано излизащо под името "Knowledge"), брошура описваща някои от издадените от "Изток-Запад" книги, както и листче на който всеки можеше да напише въпрос към лекторите и да го пусне в специална купа. Въпроси можеха да се задават и през Facebook и Tweeter, но тези, които използваха традиционния начин - с пускане на листче в купата, получаваха и по един рекламен плакат на RATIO. Аз също зададох въпрос и си взех постера с духчето, другият вариант бе с крава отвличана от НЛО.


Най-голяма изненада поне за мен беше осигуреният безплатен wi-fi интернет достъп.

И макар тази събота да се оказа работен ден, то залата се напълни, основно с младежи.

След краткото въведение (от един момък с тениска със задраскан динозавър), пръв на сцената излезе професор Крис Френч за да говори за психологията на паранормалните вярвания. Лекцията му беше страшно интересна, макар, че много от нещата, които изложи, вече ги бях виждал от един клип в YouTube, който дори бях показал в тази статия в блога:


Някои от нещата за които говори бяха:

- Шаблоните в поведението и мисленето на хората. Това бе и един от първите му нагледни примери. Каза, че ще си намисли едно число (от 1 до 10) и че ще се опита да го предаде телепатично на публиката. След това каза на глас, кое е числото и помоли тези от публиката, които са решили, че си е бил помислил това число да вдигнат ръка. Доста ръце имаше, което не бе изненада, защото числото, което бе казал, бе 7 - а то се смята за щастливо число и много хора избират именно него. Очевидно това е шаблон на мислене, а не телепатия.

- Предсказващите сънища. Почти всеки е сънувал неща, които в една или друга степен са се случвали в последствие. Това за нещо необичайно ли говори или за чисто и просто съвпадение? Според Кристофър Френч това си е съвпадение. На Земята има няколко милиарда души, всички те спят по едно или друго време, при толкова хора е нормално всяка нощ да има хора, които ще сънуват нещо, което в последствие ще се случи.

- Професора също така доказа колко несигурни може да са показанията на очевидци на дадено събитие. Показа ни два циферблата на ръчни часовници като часовете бяха изписани с римски цифри. Двата циферблата имаха една разлика. Каза - "всички сте виждали ръчен часовник, кой е обичайният циферблат?" Почти всички моментално избраха...грешния циферблат, защото си мислеха, че четворката трябва да се изобразява с римската цифра "IV". Има и такива часовници, но при повечето циферблати с римски цифри всъщност 4 се изобразява с четири чертички.

(Снимка Wikipedia)

Така, че ако бъркаме за нещо от нашето ежедневие, какво остава за едно наблюдение на НЛО например? Наистина ли видяхме класическа "летяща чиния"? Или просто нещо мина по небето, което не можахме да разгледаме добре?

- За случаите в които много хора твърдят, че нощем ги отвличат извънземни, или пък, че ги посещават духове, че чуват стъпки в стаята и дори виждат фигури, професор Френч даде обяснение със състоянието известно като "сънна парализа".

Следващата лекция бе посветена на екзопланетите и дали има живот във Вселената. Бе представена от Владимир Божилов и Никола Каравасилев.

И тук повечето неща, които казаха, вече ги знаех, но отново лекцията беше много интересна. Никола Каравасилев подготвя българските отбори от ученици за различни състезания по астрономия и каза, че на последното такова състезание в Бразилия, българският отбор е спечелил два пъти повече медали отколкото българските спортисти в Лондон. При което получи заслужени бурни овации.

Владимир Божилов не отрече възможността великите монументи от миналото като пирамидите в Египет и Стоунхендж във Великобритания да са изградени от извънземни, макар че обикновено по-простото решение е по-вярно - а именно в случая, че хората, а не извънземните са изградили тези паметници. Хареса ми как не затръшнаха напълно вратата пред необичайните теории. И Кристофър Френч също каза нещо такова - той лично не вярва в паранормалните сили, но ако се появят истински силни доказателства, то научната общност трябва да се отърси от предразсъдъците си и да се заеме с изследването им.

(Снимка Wikipedia)

След почивката за обяд, на сцената се качи Сара Сантош, която демонстрира колко забавна и чудна може да е геометрията. За жалост имаше някои технически проблеми (основно с камерата) и не можахме да видим всичките планирани демонстрации.

Оказва се, че математиката може да е наистина много забавна и дори в Англия са организирали улични представления на базата на нея.Последен говори Леандър Литов, който разказа по-подробно за Големия андронен колайдер в Женева, за Хигс бозона и за физиката на елементарните частици. По неговите собствени думи познаваме едва 4% от Вселената - така наречената нормална материя. Останалите 96% се състоят от тъмна материя и тъмна енергия за които засега не знаем много.


Накрая всички лектори се качиха на сцената и дадоха отговори на част от въпросите написани на листчетата. Моят въпрос също беше прочетен - как двамата астрономи оценяват вероятността на други тела в Слънчевата система освен Земята, да има живот? Както и предполагах - не изключват да има живот на спътника Европа, макар че най-вероятно ще е под формата на бактерии.

Като цяло съм много доволен от събитието. Не беше "суха наука", беше много забавно. Не се превърна в тотално оплюване на нестандартните теории и виждания, а основно представиха какво се знае до момента като научни факти в области като психологията, физиката, математиката и астрономията.Няма коментари:

Публикуване на коментар