24 септември 2012

Марс - новини от последните седмици

Възможно ли е "прашните дяволи" да са причината за метана в атмосферата на Марс?

Една от загадките на Марс е откъде се взема метанът в неговата атмосфера. Това не е дълготраен газ и нещо трябва постоянно да го захранва. Има различни теории, дори такава, че метанът е резултат от дейността на живеещи на Марс микроорганизми.

Сега група учени от Мексико добавят още една теория - "прашните дяволи" и бурите на планетата.

Според тази теория, електрическите разряди, които се получават при тези атмосферни явления, йонизират молекулите въглероден диоксид (CO2) и вода и в резултат на това се получава метан. Учените са доказали в лабораторни условия, че това е възможно. Освен това наблюденията на Марс подкрепят тази теория - концентрацията на метан се увеличава в сезона на бурите.


Източник: Universe Today
Дата на оригиналната публикация: 10 септември 2012
Връзка

Curiosity превозва земни бактерии?

Има твърдения, че няколко месеца преди старта на апарата, инженер от НАСА е отворил запечатания инструмент за пробиване на марсианската почва за да смени свредлото. Екипът по стерилизирането не е бил известен за това и е твърде възможно в инструмента да са попаднали хиляди земни бактерии.

Не е ясно до колко тези твърдения са истина и дали ако се потвърдят НАСА ще се откаже от използването на този инструмент върху марсианската почва.

Източник: Unexolained Mysteries
Дата на оригиналната публикация: 13 септември 2012
Връзка

На Марс вали сняг

Многофункционалната междупланетна станция Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), работеща на орбита около Марс е предоставила на учените неопровержими доказателства за съществуването на планетата на снегопад от замръзнал въглероден двуокис. Това е единственият за сега случай в цялата Слънчева система.

Източник: SpaceNewsBg
Дата на оригиналната публикация: 14 септември 2012
Връзка

Opportunity намира странна скала на Марс

Всички говорят напоследък за Curiosity, но ето, че ветеранът-марсоход Opportunity напомни за себе си. Наскоро той е пратил снимка от червената планета на която се виждат някакви сфери застинали в една скала.


Учените засега обсъждат две възможности за произхода на сферите - резултат от падането на метеорит и образувани от течаща вода.

Източник: POPSCI
Дата на оригиналната публикация: 19 септември 2012
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:


Curiosity е кацнал в "Квадрат 51" и първа панорамна снимкаCuriosity с първа пробна стрелба с лазера сиCuriosity - новини (23.8.2012)

Няма коментари:

Публикуване на коментар