01 септември 2012

Истории и обяснения за "Кървавата Мери"

История от интернет описана на 21 Декември 1997:

"Аз и моите приятелки, общо 5 на брой, влязохме в малката баня в къщата на моята приятелка Катрин. Около 20 пъти повторихме името на Кървавата Мери. Накрая нещо като зелена светлина се появи, след това тъмното изображение на лице взе да се проявява, при което ние вече пищяхме и се блъскахме, опитвайки се да излезем от банята. Аз включих осветлението. Това беше облекчение."

Тази градска легенда освен като "Кървавата Мери" (Bloody Mary) е известна на английски и като "Mary Worth" , "Mary Worthington", "Mary Jane", "Mary Whales", "Mary White", "Hell Mary" (Адската Мери) и др.

История от интернет разказана на 16 февруари 1994:

"Когато бях на 9 години, аз отидох на рожден ден на една приятелка. Бяхме около 10 момичета. Към полунощ, решихме да си играем на Мери Уорт (Mary Worth). Някои от нас никога не бяха чували историята, така че едно момиче я разказа.

Мери Уорт живяла преди много време. Тя била много красиво младо момиче. Веднъж се случил ужасен инцидент, който обезобразил лицето и. Не и давали да види изображението си в огледало, защото се страхували, че ще полудее. Преди инцидента, тя прекарвала с часове пред огледалото, взирайки се в своята красота.

Една нощ, след като всички били заспали, тя се промъкнала в една стая, където имало огледало. Веднага след като видяла изображението си, тя избухнала в ужасяващи писъци. В този момент тя пожелала стария си облик и минала през огледалото за да го търси.

След като чухме историята, ние решихме да загасим всички светлини и да опитаме. Ние се наредихме пред огледалото и започнахме да повтаряме "Мери Уорт, Мери Уорт, аз вярвам в Мери Уорт" (Mary Worth, Mary Worth, I believe in Mary Worth)

След седмото произнасяне, едно от момичетата взе да пищи и да се мъчи да избяга далеч от огледалото. Тя викаше толкова силно, че майката на приятелката в която къща бяхме дойде на бегом. Тя запали лампите и намери пищящото момиче в ъгъла. Обърна я към себе си и видя дълги белези от нокти по лявата и буза."

Публикувано в Фейсбук на 16 август 2012:

"Ти си сега прокълнат. Ти трябва да изпратиш това или ще бъдеш убит. Довечера в 12:00 от Кървавата Мери. Това не е шега. Така, че не си мисли, че бързо ще се измъкнеш от това и ще го изтриеш защото Кървавата Мери ще дойде ако не го изпратиш. Тя ще разреже гърлото ти и ще извади очите ти с вилица. И тогава ще провеси мъртвия ти труп в гардероба ти или ще го скрие под леглото ти. Какво ще направят родителите ти след като те намерят мъртъв? Няма да бъде забавно тогава, нали? Не си мисли, че това е фалшиво и е създадено да те уплаши, защото бъркаш, толкова бъркаш. Искаш ли да научиш за някои от нещастните, нещастните хора, които са загубили живота си или са били сериозно наранени от този имейл?


ПЪРВИ СЛУЧАЙ - Аннализе (Фамилията е премахната) получила този имейл. Спам - си помислила. Изтрила го. И сега Аннализе е мъртва.

ВТОРИ СЛУЧАЙ - Луиз (Фамилията е премахната) - тя изпратила това на само 4 човека и когато се събудила сутринта китките и били срязани. За щастие не била почуствала болка, но тя останала белязана от страха за цял живот.

ТРЕТИ СЛУЧАЙ - Томи (Фамилията е премахнта) - изпратил това до 5 човека. Голяма грешка. През нощта, той лежал в леглото си и гледал телевизия. Часът бил 12:01. Телевизорът мистериозно взел да трепти и лампата в стаята му взела да премигва. Изведнъж всичко станало тъмно, Томас погледнал наляво и там била тя, Кървавата Мери с нож в ръката си. След това изчезнала. Най-големият ужас в живота на Томас.

Предупреждение...НИКОГА не гледай в огледало и не повтаряй "Кървава Мери, Кървава Мери, Кървава Мери...АЗ УБИХ ТВОЯ СИН". Това ще ти е краят! ТИ СИ СЕГА ПРОКЪЛНАТ

Ние силно ти препоръчваме да препратиш това съобщение. Това сериозно НЕ Е ШЕГА. Не искаме да видим още един погубен живот. ИЗБОРЪТ Е ТВОЙ...ИСКАШ ЛИ ДА УМРЕШ ДОВЕЧЕРА? Ако изпратиш този имейл на...

НИКОГО - ти ще умреш.

1-5 ЧОВЕКА - ще бъдеш наранен или ще се сблъскаш с най-големият ужас в живота си.

5-15 ЧОВЕКА - ще донесеш лош късмет на семейството си или някой близък ще умре.

15 И ПОВЕЧЕ ЧОВЕКА - в безопасност си от Кървавата Мери."

Въпреки многото страшни истории, в YouTube трудно може да се намери сносно видео свървано с Кървавата Мери, нещо в което се убедих още при първото си търсене за предишната си статия по темата...

Тук две сладурани поне се забавляват, ако не друго:Тук обаче група тийнейджъри успяват да запишат някакво странно петно на стената, което се вижда само при загасена лампа на светлината на GSM-a. Може би някаква оптическа илюзия, но те изглежда сериозно се шашкат накрая:Кога се появява легендата, не е ясно, още повече, че фолклористите започват да записват примери едва през 70-те години на ХХ век. Предполага се, че е възникнала някъде през 60-те години, макар че в предишната статия по темата, която публикувах в блога и която се базира на Wikipedia, се твърдеше, че е много по-стара.

По принцип на огледалото се придават магически свойства още от древността. Всички знаем за поверието, че счупено огледало носи нещастие. Даже и в Библията има намек за странните свойства на огледалото. 1 Коринтяни 13-та глава, 12-та строфа:

Защото сега виждаме нещата неясно, като в огледало...

На английски, версията на Библията на Крал Джеймс:

For now we see through a glass, darkly;

Магическите свойства на огледалото се появяват и в средновековни творби като писаната през 1606 "Магбет" на Шекспир.

В "Поеми" на Робърт Бърнс, публикувани през 1787 се казва следното:

"Вземи свещ, и застани сама пред огледало; изяж ябълка преди това, а някои традиции ще кажат реши си косата през цялото време; лицето на твоя брачен спътник в живота ще се появи в огледалото, все едно наднича през рамото ти"

В "Снежанка" (1857) на братя Грим има следния пазаж:

"- Огледало, огледало, повтори, че на света никъде не си видяло друга с мойта красота!

И огледалото отговаряло:

- Ти, царице, на света първа си по красота.

И тя била доволна, защото знаела, че огледалото говори истината.

А Снежанка растяла, растяла и все повече се разхубавявала. Като навършила седем години, била хубава като ясен ден, по-хубава дори от самата царица.

Веднъж царицата пак се изправила пред огледалото:

- Огледало, огледало, повтори, че на света никъде не си видяло друга с мойта красота!

Но този път огледалото отвърнало:

- Ти, царице, си дарена с извънмерна красота, но Снежанка е за мене най-красива на света!"

Едно английско поверие от 19 век казва, че ако гледаш твърде дълго в огледалото, със сигурност ще видиш дявола. А във фолклорна книга публикувана през 1883, четем:

"Като бях момче, една от лелите ми разказваше за момиче, което била толкова суетна, че постоянно седяла пред огледалото и се гледала.  Една нощ всичките и къдрици се покрили с капеща сяра и дяволът се показал из зад рамото и"

Поверие стигнало в 20 век от древността гласи, че при покойник в къщата всички огледала трябва да се обърнат или покрият.

Очевидно историята за "Кървавата Мери" има своите дълбоки корени...

Когато група деца стоят пред огледалото и произнасят съответните фрази от ритуала, те наистина вярват или се надяват или се страхуват, че наистина произнасят магически думи, които ще извикат дух. Вярата идва не само от вековните митове и суеверия, но и от самата детска нагласа, която е склонна към магическо мислене. Един от феномените се нарича "номинален реализъм" и както психологът Жан Пигет (Jean Piaget) обяснява, това е тенденцията да се бъркат предметите с техните имена, в резултат на което се вярва, че думите могат да повлияят на реалния свят.

Според други "Кървавата Мери" може да се интерпретира като поучителна история - какви са последствията при игра с магия (т.е. с нещо забранено).

Според някои това е просто "история за духове", такива каквито обичаме да си разказваме. В някои варианти Мери е жена обезобразена или дори загинала при автомобилна катастрофа. Според други тя е пътувала на автостоп и сега духа и може да се види край пусти пътища. Нищо неподозиращи шофьори я вземат в колата си и изведнъж тя се стопява във въздуха. В други варианти много прилича на La Llorona - жената от испаноезичния фолклор, която е убила собствените си деца и е осъдена да броди вечно.

Забележително е, че в историята има личност, която носи прозвището "Кървавата Мери" - това е кралицата на Англия Мари I. Някои казват, че има връзка между нея и поверието за духът на "Кървавата Мари". Още по-забележително е, че Мери Уорт е героиня от популярна комикс поредица от миналото (не толкова популярна колкото комиксите за Батман обаче). Мери Уорт е  положителен герой - идеалната американска съпруга и майка т.е.  в очите на децата олицетворява онази майка, която толкова пъти идва и им разваля детските пижамени партита и ги кара да си лягат по леглата...дали тук няма някаква връзка?


В това видео са показани част от картинките от комикса:Някои фолклористи, особено Алан Дъндъс (Alan Dundes) виждат това като неосъзнат ритуал за навлизането в пубертета. Възрастта и пола на повечето участници в ритуала (млади момичета на ранна тинейджърска възраст), споменаването на думата "кръв", мястото където обикновено се провежда - в банята, подсказват концептуална връзка с менструацията. "Кървавата Мери" е ритуал, както казва Дъндъс, който "предизвиква чувство на възбуда сред участниците, вълнение, примесено със страх и опасения", подготвяйки ги за тези чувства, с които често ще се сблъскват в пубертета. Кой знае, може да има известна истина в това, или просто човека е прекалил с четенето на Зигмунд Фройд, който абсолютно всичко в живота на хората обяснява със...секса.

Като всеки известен мит, "Кървавата Мери" е намерила място в популярната култура - присъства във филми, кратки разкази, книги, песни и дори е изобразена като кукла.За основен източник ми е послужила тази статия в About.com. Статията е допълнена и с други източници, особено за да намеря точните преводи на цитатите от Библията и от "Снежанка" на братя Грим. YouTube очевидно също предостави много клипчета свързани по един или друг начин с темата. Някои, макар и съвсем малко от допълненията са лично мои - като предположението, че един от цитираните фолклористи може би е прекалил с четенето на Фройд. Надявам се да ви е било интересно и поне малко да съм обогатил познанията и общата култура на читателите на МИСТЕРИКА.

ПОДОБНИ СТАТИИ:


Призоваването на духа на "Кървавата Мери"

26 коментара:

 1. Az go probvah tova. ni6to ne stana mai

  ОтговорИзтриване
 2. Да си благодарен/благодарна, че нищо не е станало

  ОтговорИзтриване
 3. На български ли трябва да го казвам "Кървавата Мери" или на английски "Блъди Мери" ?

  ОтговорИзтриване
 4. Предполагам е без значение. Аз не бих се занимавал с такива неща.

  ОтговорИзтриване
 5. Аз си мислих, че Блъди Мери е алкохолен коктейл

  ОтговорИзтриване
 6. off tova sa gluposti spored men..ne iskam da durpam dqvola za opashkata no mislq che nqma da se poluchi nishto dori i da probvam vupreki che ne mi se zanimava s takiva neshta.. :)

  ОтговорИзтриване
 7. Анонимен10 юни, 2013 19:44

  tova sa gluposti za da plashata malkite i glupavite

  ОтговорИзтриване
 8. az ne vqrvam no vse pak ne bih opitala

  ОтговорИзтриване
 9. Нормално е да не вярвате но моля ви не я призовавайте аз го направих преди доста време с приятели бях се наплашил много но реших да остана до 12:00 ( Когато се смята че тя идва независимо кога си я призовал и тка бях сам на етажа в нас стана 12:00 при което тока угасна докато гленах филм , толкова несъм се страхувал никога после в продължение на 2 седмици ме беше страх на седя сам в нас и да гледам в огледало

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. НЕ СЕ СТРАХУВАЙ! НЯМА ДА ТИ СЕ СЛУЧИ НИЩО!!!

   Изтриване
 10. Анонимен23 май, 2014 20:25

  tupo i nevqrno e twa no az sum strahliv i ne bih opital (:

  ОтговорИзтриване
 11. Анонимен18 юли, 2014 22:50

  A vqrno li e tova s proklqtieto che v 12 chasa k.m. shte doide i shte te ubie

  ОтговорИзтриване
 12. Анонимен18 юли, 2014 22:55

  A vqrno li e tova s proklqtieto che v 12 chasa k.m. shte doide i shte te ubie

  ОтговорИзтриване
 13. Анонимен23 юли, 2014 22:21

  az edin pat se kanix s edin priqtel da q prizovem no toi se otkaza zashtoto go beshe strax i taka i az se otkazax,i men me beshe xvanalo strax.no edin den bivshata mi beshe razkazala edna istoriq kogato e bila na 7 godini che bila igrala taq igra sled tova teldfrona i zvannal tq vdignala no nikoi ne otgovori.dori i lipsvashe kichur ot kosata i,qvno tova e bilo preduprejdenie

  ОтговорИзтриване
 14. neiskam ni6to da mise slu4i a vqrno li e tova 4e the doi v 12 ve4erta i the ubie

  ОтговорИзтриване
 15. Това са пълни глупости, нищо няма да се случи. Ако наистина искате да извикате дух, или демон направете истински сатанински ритуал. Във интернет можете да откриете доста ритуали. Но ОПРЕДЕЛЕНО И НА 100% НЕ ВИ ГО ПРЕПОРЪЧВАМ. Ние се бяхме събрали веднъж да призовем конкретна личност, но накрая всички се отказаха.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ммм не са глупости щото аз съм я викала и тя се е появявала

   Изтриване
 16. и добре сте направили франки защото равновесието не трябва да се нарушава и тези които са горе трябва да си останат там а тези които са на земята да си стоят на нея връзка или призоваване нарушава баланса и така стават неприятностите

  ОтговорИзтриване
 17. Аз го прочетох веднъж само я видях за миг не беше страшно, защото съм я виждала в огледалото по своята бална рокля и букет в ръце.Ня обсеби сестра ми за един час и от тогава тя ме стряска пред вратата и в огледалата! Ако някой има такъв проблем може просто да и се усмихне и да се опита да се сприятели с нея, защото и тя се нуждае от приятели! И КЪРВАВАТА МЕРИ Е УМРАЛА НА СВАДБАТА СИ И ТОГАВА ТАМ СЪПРУГАТ И Я Е УБИЛ ТРИ ПЪГИ Я Е ЗАБУЧИЛ С НОЖ В КОРЕМА!!!!! СТИГА С ТАЗИ ВАШАТА ТЪПА ВЕЩИЦА!! ТЯ НЕ Е ВЕЩИЦА

  ОтговорИзтриване
 18. Пълни глупости,не вярвам в нито една история от разказаните

  ОтговорИзтриване
 19. Кви са тия глупости,че ще бъда убит в 12 часа,аз вчера четох тази измишльотина и СЪМ СИ ДОБРЕ,така че не се опитвайте да плашите хората.

  ОтговорИзтриване
 20. Моята приятелка изчезна точно през хелуин

  ОтговорИзтриване

Най-популярни (последни 7 дни)