31 август 2012

Нов вид насекомо намерено благодарение на Flickr

Flickr е мрежа за публикуване на снимки и видео. Тази история е доказателство, че подобни сайтове (тип социални мрежи) не са само за забавление, а могат и да са полезни за науката.

Един ден през май 2011 Шон Уинтертън (Shaun Winterton) разглеждал снимки на насекоми в интернет, когато нещо привлякло вниманието му - насекомо с окраска каквато не бил виждал до тогава.

Шон като професионален ентомолог (учен изучаващ насекомите) е виждал много буболечки, но това насекомо го озадачило. Показал снимката на свои колеги, но и те не били виждали този вид.


Въодушевен, Шон писал на фотографа Гуек Хок Пинг (Guek Hock Ping), който бил направил снимката и я бил публикувал в мрежата за снимки Flickr. Гуек бил направил тази снимка в Малайзия, но след това насекомото отлетяло. Това било разочарование за Шон - без действителен екземпляр не можело да се добави новия вид в класификацията.

След една година обаче, Гуек отново писал на Шон - този път бил хванал насекомо със същата краска. То било изпратено на учените и вече официално имаме нов вид кръстен Semachrysa jade.

Какъв е изводът? Всеки може да допринесе за увеличаване на знанията на човечеството.

Източник: npr
Дата на оригиналната публикация: 11 август 2012
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:


Бактерия от преди 500 милиона години върната към живот

Няма коментари:

Публикуване на коментар