13 август 2012

Диск от космически прах около звезда изчезва мистериозно

През 1983 астрономите за първи път наблюдават звездата TYC 8241 2652 намираща се на 450 милиона светлинни години от нас. Тогава е установено, че около звездата има диск от прах, такъв какъвто има около много млади звезди и който постепенно се събира и образува планети.

През 2008 екип отново прави наблюдение на същата звезда и не наблюдава нищо по-различно от това което е установено през 1983. На следващата година (2009) обаче се оказва, че две трети от космическия прах е изчезнал. През следващото наблюдение през 2010 на практика вече всичкият прах е изчезнал. Това изключително много озадачава астрономите.

"Все едно да направиш снимка на Сатурн и след две години да установиш, че пръстените му са изчезнали" - прави сравнение Бен Зукерман (Ben Zuckerman).

Астрономите винаги са смятали, че формирането на планети от космически прах отнема милиони години, а не две-три. Дискът от прах се нагрява и затова е можело да се забележи в инфрачервения спектър, но звездата е твърде далеч за да се види дали наистина са се появили планети на неговото място. Други варианти, които обсъждат астрономите, са прахът поради някаква причина да е изсмукан от самата звезда или точно обратното - да е издухан и разпръснат из космоса от слънчевия вятър. Но как изведнъж се е получило така, не е ясно.

Източник: The Extinction Protocol
Дата на оригиналната публикация: 28 юли 2012
Връзка

От години астрономи разисква възможността, че развити извънземни цивилизации могат да влияят на космически обекти, така че тяхната дейност да е забележима от Земята. Но казват те - никъде не забелязваме следи от дейност от такава голяма величина. Може би не забелязват просто защото са слепи. Никой дори не помисля за възможността изчезването на този диск от космически прах да е дело на извънземна намеса. Мислят си, че прахът е издухан в космоса. Как между 1983 и 2008 звездата не е успяла да го издуха или погълне, а за няколко години го ликвидира почти изцяло? Често пъти си мисля, че днешните учени са като "коне с капаци".

Няма коментари:

Публикуване на коментар