14 август 2012

Вратата към ада гори вече повече от 40 години

На пръв поглед местността изглежда като сцена от фантастичен филм. Но огромната огнена дупка в пустинята Каракум в Туркменистан не е резултат от нападение над Земята от космоса.

Дупката се е образувала в следствие на човешката дейност преди 40 години и местните от тогава са и дали името "Вратата към ада". Широка е около 70 метра и огънят в нея никога не е спирал от появата и.


Съветските геолози са правили сондажи през 1971 и попаднали на естествена пещера изпълнена с природен газ. Земята под сондата пропаднала. Хората се опасявали, че отровните газове ще се разпространят наоколо и ще навредят на населението. Затова решили да запалят огън, като мислели, че газът ще изгори за няколко дни. Но той продължава да гори и днес, повече от 40 години по-късно.

През 2010 президентът на Туркменистан посещава мястото и нарежда дупката да се затвори. Това не се е случило и до днес.
Източник: Daily Mail
Дата на оригиналната публикация: 27 юли 2012
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:Няколко необичайни тунела


Мистериозни водни мехури и местещи се къщи в Луизиана
Ново земетресение край Перник, силна магнитна буря и температурни рекорди (обновена в 17:00)

2 коментара:

  1. Колкото ми е студено сега само гледайки тези снимки и клипчето,което сте споделили започва да ми става изключително горещо, но все пак природата си е природа.Нямам думи да опиша тази огромна горяща дупка, но ако си реши земята може да ни погуби само за няколко секунди и дори няма да усетим нищо.Заглавието на статията че това е вратата към ада е доста добре написано и си отговаря. Все пак Земята под сондата дори е била пропаднала и точно заради това всички там хора се опасявали, че отровните газове ще се разпространят , дано да няма подобни неприятни инциденти.Пишете ни с развитието.

    ОтговорИзтриване
  2. Това видео показва топ 5 на възможните врати към ада и разбира се тази допка тук присъства :) http://www.youtube.com/watch?v=nDBP_wOpjKA

    ОтговорИзтриване