17 юли 2012

Продължение на история: радиация в древна Япония и червен кръст в англо-саксонския фолклор

На 23 юни 2012 в блога публикувах следния материал:


В него се разказва как докато изучавали древни кедрови дървета, учени от Япония установили, че около 775 година от н.е. е имало мощно космическо събитие. Проблемът е, че в древната история няма споменато такова събитие.

Дали обаче наистина няма никаква информация в писмените източници? Ето какво четем в англо-саксонската хроника за 774 година:

Тази година нортумбрийците (Northumbrians) прогониха своя крал Алред (Alred) от Йорк и избраха Етълред (Ethelred), син на Мул (Mull) за техен водач, той властва четири години. Също в тази година в небето се появи червен кръст след залез. Мерсийците (Mercians) и хората от Кент се биха в Отфорд. Прекрасни дракони бяха видени в земите на южните саксони.

Дали споменатия червен кръст не е бил избухнала супернова звезда? Същата, чиято радиация е регистрирана в древните японски кедрови дървета.

Има няколко проблема с това обяснение. Първо споменатият текст има девет различни версии на два различни езика. До колко можем да сме сигурни, че наистина описаните събития са се случили, че не са измислица или че не сме се "изгубили в превода"? На самото знаме на Англия има червен кръст, но почти сигурно този флаг е възприет няколко века по-късно.

Второ, ако наистина това е била мощна супернова, тя би трябвало да се вижда и през деня, не само след залез. Описаните в историята свръхнови видени през 1006 и 1054 са се виждали и през деня като второ слънце.

Мистерията остава.


Източник: Beachcombing's Bizzare History Blog
Дата на оригиналната публикация: 29 юни 2012
ВръзкаНяма коментари:

Публикуване на коментар