07 юли 2012

Мистерика бюлетин - 7 юли 2012

През изминалата седмица имаше две събития, за които реших да изчакам тяхното развитие във времето, преди да ги опиша в блога. Едното е с регионално за нас значение, а другото глобално.


У нас се разрази силен пожар на Витоша. Докато пътувах с влак към София на дата 3.7.2012, успях да направя тази снимка:


Ясно се вижда пушекът и облакът, който се е образувал от него. За щастие развитието беше положително - към днешна дата пожарът може да се приеме за потушен. Разбира се винаги има вариант да пламне отново, но много не ми се вярва това да стане (без човешка намеса).

Тази година усетихме и в България природните стихии, досега основно научавахме за тях от новините. Тежка и студена зима, наводнение след скъсана язовирна стена, сравнително силно земетресение, градушки, сега и голям горски пожар. Какво още ни предстои в близко бъдеще? Тези стихии като цяло не взеха човешки жертви (освен загиналите в село Бисер), не че сами не се убиваме във "войната по пътищата" и не гинем от мизерия и "мислещи за народа" управници, но това е друга тема.

Международното събитие бе откриването на Хигс бозона. Тази елементарна частица е търсена от няколко десетилетия и най-после физиците успяха да я засекат. Какво представлява обаче тя? Доста видео клипове изгледах, докато намеря някое наистина просто обяснение.Ироничното е, че най-доброто обяснение е във видео направено през 2011 - преди да бъде открит самият "хигс бозон". За тези, които не разбират английски, ще се опитам да разкажа идеята на видеото. Изглежда съществува някакво поле във цялата Вселена - то е наречено "Хигс поле". То не е лесно за "усещане", но нима усещаме радио-вълните, които са навсякъде около нас? Това поле обаче влияе на отделните елементарни частици като електрони, кварки и т.н. Едно електрическо поле може да "намагнетизира" някои предмети, а едно магнитно поле да предаде електрически заряд на нещата. Така и Хигс полето влияе на всички частици, а следователно и на по-големите неща, които са изградени от тях, просто неговото влияние е по-различно. То не "намагнетизира", нито дава електричество, то дава маса на частиците. Във видеото полето е сравнено с водата. Една частица, която си взаимодейства в по-голяма степен с полето, ще има по-голяма маса. Частиците по-слабо взаимодействащи с полето, ще имат по-малка маса. Същото е във океана - една риба слабо си взаимодейства с водата и се движи по-бързо, докато един човек в басейн има по-голямо сцепление и се движи по-бавно. Начина на взаимодействие на телата с водата определя колко бързо ще се движат в нея. Начина на взаимодействие на елементарните частици с хигс полето определя колко маса получават. Но досега говорехме за хигс поле, а какво е хигс бозон? Хигс бозонът е градивната частица на полето. Така както водата е съставена от отделни молекули, така и самото хигс поле е съставено от отделни хигс бозони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар