17 юни 2012

Космически новини (17 юни 2012)


Мистериозен астероид се приближава към Земята?


В началото на месеца се появи поредното сензационно видео в YouTube. Потребител на Google Sky е намерил гигантски астероид с зелени петна докато е разглеждал звездното небе.Източник: YouTube
Дата на качване: 2 юни 2012
Връзка

Нарочно изчаках да видя дали историята ще има развитие. Този гигантски метеорит беше отречен като реален обект от професионалните астрономи.

Отчитайки големината на обекта на снимката, може да се направи оценка за реалния му размер на някакво предполагаемо разстояние. Ако обекта е на същото разстояние от Земята, на което е и Луната, то той трябва да е с диаметър 300 км. Тоест лесно щеше да се вижда. Ако е на орбитата на която се намира Плутон, той щеше да има диаметър 580 000 километра, тоест 40% от диаметъра на Слънцето. И отново лесно щеше да може да бъде намерен с по-мощен телескоп, а и вероятно щеше да свети като звезда. Заключението на експертите - технически дефект на Google Sky. Google Sky е подобно на Google Maps и се сглобява от отделни снимки направени през различни периоди от време.

Източник: Universe Today
Дата на оригиналната публикация: 6 юни 2012
ВРЪЗКА

Незнам дали експертите са прави или действително нещо мистериозно си лети из Слънчевата система, но когато самият аз се опитах да намеря астероида по зададените координати (5h 11m 33.74s -12 50′ 30.09″) не успях. Не съм работил много с Google Sky и може би просто не мога да се оправя. Или пък са побързали да го заличат от снимките на звездното небе?

"Вояджър 1" с "Излел е Делю хайдутин" достигна най-отдалеченото разстояние от Земята

Данните, получени от междупланетната сонда на НАСА "Вояджър 1" (Voyager-1), показват, че апаратът е достигнал границата с междузвездното пространство, се казва в съобщение на Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, щата Калифорния.

Това постижение е рекордно. По време на 34-годишния си полет "Вояджър 1" се превърна в космическия апарат, достигнал най-отдалеченото разстояние от Земята.

Както е известно с "Вояджър 1" и "Вояджър 2" в космоса бе изпратена т.нар. златна плоча, съдържаща записи на звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята. В плочата, редом с произведения на Бах, Бетовен, Моцарт и Стравински е и българската народна песен "Излел е Делю хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска.

Източник: НАОБРАТНО
Дата на оригиналната публикация: 17 юни 2012
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:


Google Maps влияния върху реалния живот

4 коментара:

 1. Анонимен17 юни, 2012 23:13

  Там е. Същия астероид от видеото.
  При мен на Google Sky пише:

  по средата:РЕКт. 5h11m34.10s дек - 12°50'28.11"

  в дясно0°04'59.67 Ъглови градуса

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен18 юни, 2012 00:08

  И аз го намерих с дадените координати.

  ОтговорИзтриване
 3. Тази вечер и аз реших да се поровя в google sky и открих нешо странно. Три светлини-зелена,червена и синя,като в зелената светлина се очертава силуета на нещо във формата на чиния.Направих видео и го качих с надеждата да получа отговор. http://www.youtube.com/watch?v=S4wo3Ngtmws&feature=youtu.be

  ОтговорИзтриване
 4. Интересно видео. Предполагам е някакъв дефект в самия Google Sky. Все пак не съм толкова добре запознат, че да твърдя това с сигурност.

  ОтговорИзтриване