18 април 2012

Археологически находки за нов човешки вид от Китай

От години антрополозите предричат, че в Азия ще се намерят доказателства за непознати хуманоидни видове и сега това е на път да се окаже истина.

През 1979 година в югозападен Китай е намерен човешки череп, който едва сега обаче е напълно анализиран. Оказва се, че неговите черти са уникални и не принадлежат на нито един подвид от еволюционната история на човека. Черепът има характеристики обичайни за по-примитивните прародители на човека, но и черти подобни на тези на съвременните хора.

Китай е обявил, че е намерил и втори археологически обект на който има следи от същия хоминид - пещерата Малу (Malu) в провинция Юнан (Yunnan). Изглежда хората живели в тази пещера са приготвили на огън хванат от тях елен.

Къде точно в еволюционното дърво стоят тези хора не е ясно. Изглежда са родственици с денисовските хора (Denisovan people), следи от които са намирани в Сибир и които макар и да са се кръстосвали с хомо сапиенс (днешните хора) са отделен вид.

Фосилите намерени в Китай са датирани на възраст от преди 11 500 години, което подсказва, че за разлика от неандерталците, те са преживели последната ледникова епоха. Те обаче не са единствените оцелели по-дълго древни човешки видове. В южна Азия и Индия са намирани скелети с древни черти на възраст 8000 години.

Източник

1 коментар:

  1. Интересно! Не съм гледал и чел много за разкопки в Китай, като че ли се пренебрегва тази държава...

    ОтговорИзтриване