14 април 2012

Необичайни църкви

А казват, че църквата била закостеняла в своите традиции...

ЛЕГО църквата

Намира се в Холандия и не е изградена от истински лего-блокчета, а от циментови блокове имитиращи лего.


Органичната църква

Намира се в Италия край град Бергамо. Още не е завършена и вероятно ще е една от най-бавно изградените църкви. Идеята е да бъде оформена изцяло от живи дървета - а те знаете не растат много бързо.


Църквата с костите

Цялата декорация на тази църква намираща се в Чехия е направена от истински кости и черепи. Точната бройка се губи, но използваните скелети не са по-малко от 40 000.

В статията не пише как се е стигнало до построяването и, но аз имам спомен за тази църква от друга статия. Историята започва още преди векове - мястото освен религиозен храм е било и гробище. Но по време на чумната епидемия почти цялото население наоколо умира. Труповете са натрупани на купчини, които с годините се превръщат в купчини от кости. След години властите се чудят какво да правят и наемат известен декоратор да разчисти костите като ги използва за украса в самата църква.


Снежната църква

Тази временна църква е построена в края на 2011 в Германия за да се отбележи годишнината на друга такава снежна църква построена точно преди 100 години - през 1911. Всъщност тази църква от 1911 е била построена в знак на протест - че в околността няма нито една църква и най-близката се намирала на 90 минути пеша.


Църква танк

Това не е истинска действаща църква, а дело на артиста Крис Кукси (Chris Kuksi). Не е много ясно какво иска да изрази с този си проект.


Надуваемата църква

Направена по идея на самообявилия се за философ Франк Лос (Frank Los), тази църква обикаля фестивали, публични и фирмени събития и други прояви в Холандия. Може да побере до 30 души. В нея не се извършват традиционни църковни ритуали, вместо това се провеждат философски дискусии и разисквания на въпросите от живота.


Прозрачната църква

Намира се в Белгия и отново е част от артистичен проект.


Църквичката в езерото

Намира се край Ню Йорк, САЩ. Построена е през 1989 и може да бъде отворена за посещение по заявка. Там дори се е състояла една сватба. В църквата са могли да се поберат само двамата младоженци и свещеника. Гостите на сватбата наблюдавали от лодки край църквата.


Църквата във влака

Днес в Русия започват все по-често да се преустрояват стари вагони в православни църкви. А в първите години след построяването на Транс-сибирската железница (преди да дойдат комунистите на власт) е имало и действащи вагони-църкви обслужващи спирките от линията в които няма църкви.


Църквата на скалата

Построена някъде между 6 и 8 век, тази грузинска църква всъщност не е толкова уникална. Добре познати на българските туристи са манастирите от гръцкия комплекс Метеора.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар