11 април 2012

Дали Бигфут използва пещери за да се изплъзне на хората

Това са чисто теоретични размишления на един изследовател на митичното същество Бигфут/Саскуоч за което се твърди, че живее в Северна Америка. Няма доказателства, че въобще такова създание наистина съществува, още по-малко, че използва пещерите, но винаги е интересно да прочета добре аргументирани разсъждения, дори, когато става въпрос за нещо невероятно.

Ако Бигфут съществува има голяма вероятност да използва подземните пещери в Северна Америка поради няколко причини. На континента има стотици ако не и хиляди пещери, които тепърва предстои да се проучат обстойно. Освен това те са източник на вода и храна - от буболечки до риба в подземните реки и езера. Самите хора е известно, че при зараждането си като вид изключително много са разчитали на пещерите за оцеляването си.


Как стои възможността Бигфут да вижда в тъмното? Известно е, че множество животни са развили мембрани непосредствено зад ретината си (а понякога и в самата ретина). Тези мембрани отразяват обратно към светлинните рецептори в окото светлината която пада върху тях. По-този начин се подобрява зрението на тъмно. В науката това е известно като tapetum lucidum. Именно тези мембрани са причината когато се снима такова животно, да изглежда все едно очите му светят. Дали не е възможно Бигфут също да е развил такива мембрани?

На тази снимка е показан лемур с tapetum lucidum:


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар