07 април 2012

Цяла държава от Тихия океан планира да се премести заради глобалното затопляне

Лидерите на малката островна република Кирибати се опасяват, че климатичните промени могат да изличат целия им архипелаг от лицето на Земята. Поради тези причина те обмислят необичаен план - да преместят населението на Фиджи.

Президентът Анот Тонг (Anote Tong) е заявил, че обмислят да купят 6000 акра земя на главния остров на Фиджи - друга държава от Океания. Цената на сделката е около 9.6 милиона долара. Все пак се надяват, че няма да се стигне до там да се наложи да се мести част или цялото население на Кирибати, което възлиза на около 103 000 души.

Средната надморска височина на Кирибати е около 2 метра. Страната е получила своята независимост през 1979 година, преди това е била британска колония. Учените изчисляват, че в момента равнището на океана се покачва с около 2 милиметра на година. Очаква се това покачване да се ускори. В Кирибати са обмисляли и други варианти - като изграждането на защитни стени около островите или дори построяването на изкуствени плаващи острови. Но тези варианти са твърде скъпи за тази бедна страна.

А иначе република Фиджи се намира на около 1400 километра на юг от Кирибати и има население около 850 000 жители.

Източник

1 коментар:

 1. То хубаво искат да се местят във Фиджи, но самите Фиджи си имат проблеми от климатичен характер:

  Фиджи „гони” туристи заради пороите

  Островите Фиджи обявиха извънредно положение и апелираха самолетните компании да не транспортират туристи за момента, съобщава АФП. Причината е, че не може да бъде подсигурена безопасността им.

  От дни островите са обхванати от поройни дъждове, които доведоха до покачване на водите на архипелага, разположен в южната част на Тихия океан.

  http://news.ibox.bg/news/id_341125546

  ОтговорИзтриване