05 април 2012

Религиозни странности

Synodus Horrenda

Под това латинско име е известен процесът, който католическият папа Стефан VII организира през януари 897 година в Латеранската базилика (Basilica of St. John Lateran) срещу своя мъртъв предшественик на папския престол папа Формоза (Formosus).

Формоза умира на 4 април 896 след като 5 години е бил католически папа. Погребан е в базиликата на Свети Петър. Стефан VII го обвинява, че незаконно е бил заел престола и в лъжесвидетелстване. Той нарежда да изровят трупа на Формоза и да го облекат в пълните папски одежди. Мъртвецът е бил защитаван от уплашен до смърт млад католически дякон. Формоза е признат за виновен, а неговото пребиваване на папския престол за анулирано.


В оригиналната статия историята свършва до тук. Но понеже ми стана доста интересно, реших да проверя в Wikipedia какво е станало след края на процеса.

Една любопитна подробност - едно от многото обвинения срещу Формоза е било това, че заради него българите не са станали католици. След процеса трупът на този папа е изхвърлен в река Тибър. Но заради този спектакъл на смъртта хората в Рим се настройват срещу папа Стефан. Появяват се слухове, че изплувалото тяло на Формоза прави чудеса. Стефан е хвърлен в затвора, където намира смъртта си през юли или август 897. През декември 897 новият папа Теодор II отменя решението на процеса, реабилитира Формоза и той отново е погребан в базиликата на Св. Петър.

Нацистката Коледа

Идеолозите на нацистката партия са твърдели, че християнската Коледа няма нищо общо с раждането на Исус, а идва от древния германски празник отбелязващ зимното слънцестоене и "прераждането на Слънцето". Според тях Дядо Коледа имал за първообраз бог Один. На коледните елхи започнали да слагат свастика вместо звезда. Дори вместо за "спасителя Исус" започнали да говорят за "спасителя Фюрер". В коледните песни започнали да променят текстовете за да няма препратки към Исус и християнството.

През 1944 опитите да бъде "изчистена Коледа от християнското влияние" отслабнали и с ликвидирането на нацисткият режим замрели.


Боготворенето на принц Филип

На остров Тана в Тихия океан принадлежащ на Република Вануату живеят няколко племена. Едно от тях смята за истински бог принц Филип, съпругът на Елизабет II. Според тях, той е синът на един планински дух. От незапомнени времена племето има легенда за синът на планинския дух с бледа кожа, който пропътувал моретата и се оженил за могъща жена. Той щял да се върне, когато времето настъпи.

Не е ясно кога точно се е формирал този култ, но се предполага, че това се е случило някъде през 50-те и 60-те години на ХХ век, след като племето разбрало с какво уважение властите във Вануату се отнасят към английското кралско семейство. През 1974 Филип посетил островите на Вануату, няколко човека от племето имали възможността да го видят отдалеч. Това посещение дало силен тласък на култа. Самият Филип разбрал, че го боготворят едва по-късно и пратил на туземците своя снимка с автограф. Те от своя страна му пратили традиционна дървена пръчка-оръжие. Филип се снимал с нея и пратил нова снимка. През 2000 година им била изпратена още една снимка. И трите снимки се пазят от племето като ценни реликви.


Разрешение за прераждане

Тибетските будисти вярват, че ламите и други будистки монаси могат да повлияят на това как ще се преродят, така че да продължат да следват религиозните си цели. Китайското бюро по религиозните въпроси през 2007 издава прословутата си заповед номер 5. Според нея всеки който смята да се преражда трябва да подаде молба до няколко институции и да чака за разрешение.

Също като в Германия и Коледата - всеки диктаторски режим се опитва да сложи под контрол всеки аспект от живота на своите граждани.


Tiberius Iulius Abdes Pantera

Тибериус Пантера е бил римски войник живял от 22 г. преди н.е. до 40 г. от н.е. Неговият надгробен паметник е намерен през 1859 в град Биндербрюк, Германия. Фамилията Пантера не е била необичайна за римляните по онова време. Някои правят връзка между този римски войник и Исус от Назарет. Те се базират на твърденията на философа от II век Целус (Celsus) според който истинският баща на Исус е бил римски войник с име Пантера. Тибериус Пантера исторически може да е бил на служба в Близкия изток по времето на предполагаемото раждане на Исус. Официалната наука отхвърля тази теория като такава с твърде малка вероятност.

Самите твърдения на гръцкия философ Целус се смятат за измислени - той е бил известен с анти-християнството си.


Ганг Бинг

Ганг Бинг е бил генерал при китайския император Чжу Джи (на английски известен като Yongle) от династията Минг. Той се е само-кастрирал като акт на лоялност към своя император, управлявал от 1402 до 1424.

При една своя ловна експедиция императорът оставил Бинг да се разпорежда в двореца. Опасявайки се от интригите в Забранения град, които могат да го обвият в това, че е посетил някоя от жените на императора в негово отсъствие, генералът се принудил да вземе драстични мерки - той се самокастрирал и поставил отрязаните си органи под седлото на императора преди той да потегли.

Когато императорът се върнал един от министрите му наистина казал, че генералът е имал непристойни отношения с неговите жени. В слоя защита Ганг Бинг казал на императора да провери под седлото си - там били неговите органи. Императорът бил толкова впечатлен, че го назначил за главен евнух на двореца, дал му множество подаръци и го обявил за светец.

След смъртта си през 1410 обявил своя генерал и главен евнух за Светец на евнусите и построил гробище край Пекин за евнуси, където има и храм посветен на Ганг Бинг. През 1950 "Храмът на евнусите" и самото гробище били преименувани от комунистите на Общинско гробище на Пекин за революционери. През 1970 настъпва нова промяна на името - Национално гробище за революционери Бабаошан (Babaoshan).


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Завърнал ли се е от мъртвите певец от Южна Африка?
Гробницата на Исус?

1 коментар:

  1. Съмнявам се, че който и да е папа е виновен, че българите не са станали католици. Римокатолическата църква е опитвала много пъти, разбира се, но българските ханове по това време са държали изключително много България да остане православна държава.

    За нацистката Коледа - нацистките идеолози са били прави, че християнската Коледа няма общо с раждането на Исус, но не са първите, които го заявяват. Всъщност, християнската религия произлиза от много древен култ - култът към Слънцето. Датата 25ти Декември се е чествала много преди събитията от Новия завет и е смятана за празник на Слънцето, защото тогава то почва да расте и Светлината започва да надвива Мрака. :)

    ОтговорИзтриване