01 април 2012

Сладководни маймуни?

Преди време разгледах една теория според която считания за реално, но непознато за науката живо същество Бигфут всъщност е паранормално създание познато от фолкора на различни народи.

Сега представям една обратна по своята същност теория. Тя изкава мнението, че митични същества като русалките, гущеро-човеците и т.н. всъщност са реални нормални животни - сладководни маймуни.

На тази теория е даден силен тласък през 1999 от Лорен Колман (Loren Coleman) и Патрик Хю (Patrick Huyghe). Колман е един от най-известните живи криптозоолози на планетата, занимава се с изследването и на други загадки - странните немислими съвпадения, НЛО и др. Има собствени блогове, множество издадени книги и публикувани статии.

Двамата автори заявяват, че всички митични същества които имат белези на същества живеещи във водна среда (русалки, хора-гущери, дори чупакабра) всъщност са примати родствени на шимпанзетата, горилите и другите маймуни, както и на хората в тази връзка. Дори посочват прекия прародител на тези същества - Ореопитека (Oreopithecus) живял преди 7 до 9 милиона години в блатата на територията на днешна Италия. Вероятно Ореопитека е изглеждал по този начин:


Подобна теория е изказана и от Дейл Дринън (Dale Drinnon) през 70-те години на ХХ век. Той обаче се спира на друга маймуна за прародител - съвременният макак. Тук са дадени няколко от основните идеи на споменатите теории.

"Сладководните маймуни" се различават по големина, макар че повечето са сравними по ръст с човека. Имат мускулесто космато тяло и могат да стоят прави. Цвета на козината им варира - черен, кафяв, червен, както и други цветове. Зелените индивиди (гущеро-човеци) може би имат този цвят заради полепнали водорасли по козината им. Често се придвижват на четири крайника. Освен, че са добри плувци, могат и добре да се катерят - има информации за такива същества наблюдащи хората от върховете на дърветата.

Правейки анализ на фолклора и съвременните истории за срещи с тези същества може да се каже, че те населяват тези територии от земното кълбо:


Сладководните маймуни се предполага, че живеят в гори с голяма наличност на вода, близко до водни източници, под мостове. Но има случаи да се наблюдават такива същества и навътре в сушата при наводнения. Понякога влизат в къщите на хората за да крадат храна.

В Северна Америка различните индиански племена имат много легенди за човекоподобни същества свързани по някакъв начин с водата. Индианците от щата Вашингтон разказват за водния дух Bukwus, който събира душите на удавените и често е виждан да рови край бреговете (за миди?).


Племена живеещи по на юг имат легенди за малки космати джуджета, които живеят между камъните в бързо течащи реки и обичат да обръщат канутата и да давят хората. Дали това не са нещо повече от легенди? През 1955 Дарвин Джонсън (Darwin Johnson) е плувал заедно с приятели в река Охайо, когато една космата ръка го хванала и се опитала да го завлече под водата. Една седмица по-късно семейство в Кентъки е било тормозено за няколко часа от група същества с големи глави. Това се е случило малко след като един от очевидците е видял неиндефициран летящ обект да преминава по небето. Този факт кара някои изследователи да считат, че групата същества са били извънземни, но никой на практика не ги е видял да излизат от НЛО-то и може двете събития да са просто съвпадение.

Други случаи от Северна Америка включват Блатното Чудовище от Луизиана (1974) и демонът от Довър, Масачузетц (1977). Тази карта показва някои от срещите през последните десетилетия:


В европейския фолклор също има изобилие на водни същества. Водни духове, красиви нимфи живеещи в езера, грозни водни гоблини с дълги бради, дори и троловете живеещи под мостовете спадат към тази категория.В Азия също има такива легенди, като най-често те се срещат в Япония. Според един мит на остров Окинава са живели раса от дребни същества с червена козина. Те основно обитавали дърветата, но често слизали за да ловят риба.


Друго легендарно същество от Япония е Капа. Описва се с дълга коса и черупка на костенурка. Разказва се, че правело номера на хората, надничало под кимоната на жените и отвличало деца и животни. От време на време и днес се появяват съобщения за наблюдавани капа. В Япония дори има няколко мумии за които се твърди, че са на капа, но тяхната достоверност е под въпрос.


Има основания да се предположи, че за много легенди и наблюдения е виновна именно маймуната макак. Първо при индивидите от този вид има сериозни разлики във външния вид (основно между мъжките и женските). При наблюденията на легендарни същества също се наблюдава голяма разлика. Има макаци с дълги гриви и бради. Те могат да ходят и прави. Обичат да правят номера на хората и да крадат от тях.

Но най-важното от всичко е това, че те са добри плувци. Има вид макаци, които са известни с това, че ловуват раци за прехрана.


А тези митични същества които се описват с рибни опашки (като русалките) най-вероятно са наследници на макаци, които също като делфините са развили плавници за да могат да живеят постоянно във водата.

Източник

Интересна теория, но е доста спекулативна и има множество слабости. В Европа няма макаци и каквито и да било други маймуни от милиони години. Възможно ли е вид водни маймуни да се е развил и оцелял на най-гъсто населеният континет без да бъде забелязан от науката?

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Видеото на мамут от Сибир - фалшификат

Бигфут = Трол ?
Бяла мечка в Горите на Британска Колумбия, Канада?

3 коментара:

  1. Бойко Борисов също е сладководна маймуна

    ОтговорИзтриване
  2. Надявах се да минем без политика в този блог...

    ОтговорИзтриване
  3. Майтап да става, нали е 1 април

    ОтговорИзтриване