02 април 2012

Неандерталците са плавали преди 100 000 години

Неандерталците може би са използвали моретата като средство за придвижване дълго преди съвременните хора да са правили същото, така поне смятат учени в Гърция.

Някои открития предполагат, че нашите изчезнали братовчеди са кръстосвали Средиземно море преди 100 000 години. Те са населявали земите около този воден басейн още преди 300 000 години. В континенталната част на днешна Гърция са открити характерни каменни сечива, които също така са открити и на три острова. Или островите по онова време не са били острови, или неандерталците са можели да плават с лодки. Но Джордж Ферентинос (George Ferentinos) от университа в Патра е разгледал геологически данни и според него по времето на неандерталците островите също като днес са били отделени от сушата. Ученият счита, че неандерталците са можели да правят плавателни съдове дълго преди съвременните хора, които умеят това от около 50 000 години.

Трите острова са отдалечени от континента на разстояние от 5 до 12 километра, но друг учен - Томас Страсер (Thomas Strasser) от колежа в Роуд Айлънд през 2008 е намирал подобни сечива на остров Крит. Датирал ги е от преди 130 000 години. Най-близкият съсед на Крит е на 40 километра. Страсер също мисли, че неандерталците са можели да плават, най-малкото в Средиземно море. Но детайлите остават скрити в историята. Всякакви останки от плавателните съдове на неандерталците са отдавна изгнили понеже са били от дърво. Най-старата известна лодка от Средиземно море е от преди 7000 години - издълбано дървено кану намерено в Италия.

Поул Петит (Paul Pettitt) от университета в Шефилд, Великобритания поставя под съмнение извода да другите двама учени - до островите неандерталците може просто да са плували, а не да са плавали. Или пък датировката на каменните сечива е грешна.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар