19 април 2012

10 неща от миналото, които все още работят

Може би има по-стари предмети в съответната категория от описаните тук, но за тези е напълно сигурно, че все още работят.


Най-старата електрическа крушка


Намира се в пожарникарска станция в Калифорния и свети вече 111 години. Конструирана е от Адолф Чайлет (Adolphe Chailet) в съревнование с Томас Едисон за най-добра крушка.

Най-старата прахосмукачка


Собственост е на Хари Кокс (Harry Cox) от Англия и е произведена през 1904. Доста е шумна и жена му предпочита да чисти със съвременен модел прахосмукачка.

Най-старият хладилник


Намира се в САЩ. Произведен е през 1935 година и никога не е трябвало да бъде сериозно ремонтиран.

Най-стария компютър


Намира се в мемориална зала в Япония и е произведен през 1958. Модел FACOM 128B, той е бил ъпгрейдван няколко пъти през годините. Има изчислителна мощност по-малка от тази на един съвременен калкулатор. Не върши истинска работа вече, но целта е да го поддържат в работно състояние поне до 60-тата му годишнина.


Най-старият хуманоиден робот


Построен е във Великобритания през 1950, няма интелект и се движи съвсем бавно. Създателят му е използвал вторични суровини и целия робот му е струвал под 20 долара. Управлява се с радио вълни.

Най-старият телевизор на Великобритания


Произведен е през 1936 и е купен за под 100 английски лири. Днес колекционери са готови да дадат 5000 паунда за него. Няма дистанционно :)

Най-старият светофар


Поставен е през 1932 в Ашвил, Охайо, САЩ. Има една светлина пред която се сменят зелен и червен филтър. През 1982 е махнат от улицата на която е бил поставен, защото далтонистите не могат да преценят дали свети зелено или червено. От тогава този светофар свети в градския музей.

Най-старият хотел


Нарича се Hoshi Ryokan и се намира в Япония. Приема гости от 1300 години. Това, че е стар, не значи че не е модернизиран - има спа и всички съвременни удобства.

Забележка: спори се дали всъщност друг японски хотел не е най-стария работещ в света. Нарича се Nisiyama Onsen Keiunkan и е построен през 705 година, докато Hoshi Ryokan през 717.

Най-старият автомобил


Построена е през 1884 във Франция и се задвижва от въглища, дърва и хартия чрез пара. Може да развие 60 километра в час. През 2011 година е продадена на търг за 4.6 милиона долара.

Най-старото кино


Намира се в Полша и отваря врати през 1909 година.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:


Рисковете и печалбите от пазаруването от eBay

Няма коментари:

Публикуване на коментар