23 март 2012

Имало ли е летящ динозавър-вампир?

Jeholopterus е малък птерозавър, чиито останки са намерени в Северен Китай. Първоначално се е смятало, че се е хранел с насекоми, но една негова странност е накарала учените да си променят мнението и да заключат, че вероятно е пиел кръвта на по-големите динозаври.

Намереният в областта Вътрешна Монголия индивид е бил с дължина около 90 сантиметра и е тежал около 3-4 килограма. Намерени са и няколко фибри "козина", както и мека тъкан. Черепът е смачкан и не може да се направи пълна картина на съществото. Все пак се вижда, че няма дълга човка като другите летящи динозаври хранещи се с насекоми.


Така се появила теорията, че съществото се е хранело с кръвта на други динозаври. Разбира се когато става въпрос за същества живели преди толкова много време и от които има толкова малко останки, никоя теория не може да бъде 100 процента сигурна.


Източник

2 коментара:

  1. Според мен е имало такъв динозавър вампир и си мисля че може малка група от тези динозаври да са оцелели и хората да ги мислят за съществото наречено Чупакабра.

    ОтговорИзтриване
  2. Това е доста оригинално предположение, не знам някой друг да е правил такава връзка. Може би ще питам Лорен Колман, известния криптозоолог, какво би казал той по въпроса.

    ОтговорИзтриване