22 март 2012

Гробницата на Исус?

Археолози изследващи християнска погребална камера от 1-ви век са открили надпис върху ковчег, който според тях може би означава, че това е мястото където е погребан Исус Христос.

Използвайки камера прикачена върху роботизирана ръка те са изследвали гробница под съвременна сграда в Йерусалим. Те са открили няколко каменни ковчега, като на един от тях на старогръцки е било написано "Божествени Йахова, вдигни се, вдигни се". На друг пък е било изобразена риба с нещо в устата. Вероятно това е препратка към историята за Йона и китът - една от първите библейски истории.


Тази гробница е в близост до друго откритие - така наречената семейна гробница на Исус, която през 80-те години на ХХ век предизвиква разгарянето на огромен спор. Археолози тогава са твърдели, че намерените каменни погребални кутии имат написани върху тях имена на хора от семейството на Исус. Това от своя страна поражда спекулации, че Исус Христос също е погребан някъде там заедно с Мария Магдалена и семейството, което са създали.

"Семейната гробница на Исус" е била изледвана за твърде кратко, понеже разкопките са били спрени заради протести на ортодоксални евреи. Гробницата е била зазидана и съвременна сграда построена върху нея (на снимката).


Но археоозите не са се отказали. През 2010 те получили рарешение от правителството да изследват с роботизирана камера околностите на сградата. Пробивайки дупки, те попаднали на отделна погребална камера.


Това откритие със сигурност ще породи поредната вълна от спорове сред археолозите.

Връзка за повече информация (на английски)

ПОДОБНИ СТАТИИ:


Намерена е маска в пирамидата на Слънцето в Мексико

Няма коментари:

Публикуване на коментар