25 февруари 2012

Руските учени са стигнали до езерото Восток в Антарктика и са взели проби

Езерото Восток е сладководно езеро в Антарктика намиращо се под ледената покривка на континента. Над него има около 4 километра лед и се предполага, че е било изолирано от външния свят в продължение на 20 милиона години. От поне две десетилетия руските учени се опитват да стигнат със сонда до него, но едва наскоро те успяха в това си свое начинание. Даже са успели да извадят на повърхостта 40 литра от водата на езерото. Тези проби сега са в замръзнал вид и са оставени в самата станция. Учените са напуснали станцията поради настъпването на тежката арктическа зима. Те ще се върнат за пробите през декември, когато настъпва арктическото лято.

Дали няма пробите мистериозно да изчезнат през това време? Дали не съдържат доказателства за съвсем други форми на живот развили се на Земята или пристигнали от космоса?


Преди достигането на езерото имаше много възражения от различмни среди - те се опасяват, че можем да замърсим езерото с микроби и други замърсители от нашата среда. Руските учени отхвърлят такава възможност. Според тях използваният керосин и фреон е бил избутан от налягането обратно в шахтата на сондата, а дупката е замръзнала.


Преди да пристигне новината за руският успех, от екипа учени не се получаваше никакъв отговор по радиото в продължение на няколко дни. Веднага се появиха различни теории според които нещо може да им се е случило - от нападение на неизвестни форми на живот до масова лудост. В сериала "Досиетата Х" има подобен епизод - за изолирана научна арктическа станция в която от дълбините са извадени странни подобни на червеи същества. Те се размразяват и проникват в телата на хората. Но пък руските учени изглежда са имунизирани от такива нападения - все пак постоянно се наливат с водка.


Изследването на това езеро може да ни подскаже какво да очакваме на различни планетарни тела като луната Европа (сателит на Юпитер), където се предполага, че също има океани под леда. Затова НАСА и Роскосмос следят внимателно работата на геолозите. Самото езеро не е замръзнало защото се затопля от геотермалната енергия на Земята. САЩ и Великобритания също планират да сондират до други езера под леда, но техните обекти са по-малки и по-млади.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар