11 февруари 2012

Историята на Сийланд

В новинарския сайт Vesti.bg са публикували кратка история на държавата-куриоз Сийланд (Sealand). Струва си да се прочете.

Сийланд е една метална платформа в Северно море, построена през 1943 г. от британските кралски военноморски сили. Намира се на около 10 км разстояние от бреговете на графство Есекс и се простира на площ от 500 кв. м. Оттам кралската армия наблюдавала евентуалните нападения на германски военни самолети.

После платформата била изоставена и там се настанил Пади Рой Бейтс със съпругата си Джоан и двете им деца Пени и Майкъл. Той е бивш майор от британската кралска армия, който започва да се занимава с бизнес през 60-те години. Бързо става милиардер и основава пиратско радио, чиято централа е на британската военна платформа.След закриване на пиратското му радио, на 2 септември 1967 г. Пади Рой Бейтс провъзгласява княжество Сийланд.

Той става негов владетел и започва да го брани упорито. На следващата година открива огън по английски граничен катер. Тази стрелба го отвежда в съд в Есекс, но там съдията по делото обявява случая извън компетенциите на съда, защото по онова време Сийланд е извън официалните предели на британските териториални води. Пади Рой Бейтс веднага използва това съдебно решение като признание на независимостта на княжеството му.

През 1987 г. англичаните разширяват териториалните си води, но Пади Рой Бейтс продължава да твърди, че Сийланд е извън тях, като се позовава на съдебното решение.

През годините Пади Рой Бейтс започва да се нарича Рой I. Налага му се дори да се справи с опит за държавен преврат.

ПЪЛНАТА СТАТИЯ


ПОДОБНИ СТАТИИ:


Странностите на Северна Корея

Няма коментари:

Публикуване на коментар