14 януари 2012

Колония на Маите в Северна Джорджия?

Няколко статии в известни интернет сайтове разбуниха духовете напоследък. Според тях в щата Джорджия са намерени руини на 1100 години, които принадлежат на културата на маите. Ето връзка към една от статиите:


Народът на маите е обитавал район в централна Америка, който сега основно попада в границите на Южно Мексико. Никога не са намирани сигурни доказателства, че маите са основавали колонии толкова на север, че да попаднат в границите на САЩ.

След появата на въпросните статии, веднага много археолози и други експерти скочиха като ужилени. Появиха се статии с контра-аргументи като тази тук:


Този материал посочва, че в оригиналната сензационна статия са допуснати множество неточности. Действително има открити руини, но никой не е казал, че те принадлежат на маите. Експертите по-скоро се обединяват около мнението, че това са били селища на местните групи от северноамериканските индианци.

На свой ред се появи конта-статия на контра-статията, която твърди, че дори и в случая откритият обект да не е на маите, то има и други доказателства. Като например златният предмет намерен във Флорида за който има голяма вероятност да е с майски произход - дали древните маи не са копали злато в мини във Флорида и Джорджия и да са го изпращали към централна Америка?

Също така някои местни северноамерикански индианци са строели селищата си в стил, който много наподобява този на маите. Дали е случайно съвпадение или те са били научени от дошлите маи?

Връзка


ПОДОБНИ СТАТИИ:


Мистично будистко цвете намерено в Калифорния

Няма коментари:

Публикуване на коментар