09 януари 2012

От какво наистина са направени египетските пирамиди?

Стотици хиляди роби мъкнат многотонни каменни блокове през пустинята. Със сложна система от лостове и макари наместват камъните по местата им. Това е картината, която повечето историци рисуват във връзка със създаването на египетските пирамиди.

Но дали древните египтяни не са използвали по-лесен и по-ефикасен метод? Нови теории и научни доказателства сочат, че блоковете са излети на място и са вид цимент.

Ученият и специалист по материалите Джозеф Давидовиц (Joseph Davidovits) е един от застъпниците на тази нова теория. Той подложил парчета взети от пирамидите на рентгенов анализ и видял наличието на мехурчета (на някои "камъни" се виждат и с просто око). Това често се получава в цимента, но не и в камъни добивани в кариери.
Има и исторически потвърждения за тази теория. Римският историк Плиний Стари (Pliny the Elder) няколко века след построяването на пирамидите разказва как египтяните могат да правят каменни вази като преобразуват различни материали. Значи технологията им е била позната, но дали са я прилагали и за по-големи обекти, а не само за вази?

Много от учените-египтолози отхвърлят тази теория, но многократно в историята се е доказвало, че авторитетни учени често се превръщат в "закостенели мозъци", когато става въпрос за нова революционна теория (често пъти оказала се в последствие вярна).

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:Най-старата бутилка вино - от Римската империя
Мистериозни древни знаци намерени в Йерусалим

Няма коментари:

Публикуване на коментар