01 януари 2012

5 неща, които може би не знаехте за Коледа

Ето и 5 интересни факта, които може би не сте чували.


1.Точната дата на раждането на Исус Христос не е спомената в Библията. Много историци са на мнение, че Исус Христос се е родил най-вероятно през пролетта.

2.По време на Първата Световна война на Източния фронт било обявено примирие за Бъдни вечер. На следващия ден немските войници се насочили към съюзническите войски с викове „Весела Коледа! ”. Това обаче не било уловка от тяхна страна и така коледното примирие от 1914 година станало пример за военно благородство.

3.В САЩ дълго време Коледата не се признавала за празник. Едва през 1836 година било въведено празнуването на Рождеството. Първото коледно дърво в Белия дом било украсено през 1856 година.

4.Прочутият американски писател Вашингтон Ървинг е смятан за създателя на Дядо Коледа. В една от книгите си той описал сън, в който Свети Николай летял в небето с каруца. Така се появил образът на добрия старец с шейната и елените.

5.За първи път пиеса за Рождеството Христово била поставена през 1224 година, за да се разкаже същността на празника. Тогава яслите били използвани като олтар.

Източник

1 коментар:

  1. Много интересни факти си публикувал адаш! За някои от тях бях чувал и преди. Струва си някой път да развия темата в отделна статия - особено за съществуването и произхода на Христос. Има доста теории и някои са наистина доста интересни.

    ОтговорИзтриване