16 януари 2012

Земята е все още непознат свят - много нови животни открити през 2011

През 2011 бяха открити много нови животински видове и не става въпрос само за малки по размер животинки. Явно нашата собствена планета все още има с какво да ни изумява. Какви ли видове ще бъдат открити през 2012? Дали е възможно да се потвърди съществуването на някои митични създания като Бигфут или морски чудовища?

Ето някои от най-интересните открития на зоологията през 2011:

Делфина Бурунан (Burrunan Dolphin)

Повечето видове делфини са открити към края на 19 век. От тогава едва 4 нови вида са добавени към списъка и един от тях е делфина Бурунан открит през миналата година край Австралия.


Африканската малка трионова акула (African Dwarf Sawshark)

В света са известни едва 7 вида трионови акули. Последната е открита край Мозамбик.


Психеделичният гекон (Psychedelic Gecko)

Наречен така заради шарените си цветове, този гущер живее на остров край Виетнам. Научното му име е Cnemaspis psychedelica.


Barbicambarus simmonsi

Това 12-сантиметрово ракообразно е толкова ново за науката, че все още си няма разговорно име. То е намерено в Тенеси, САЩ.


Велзевулски прилеп (Beelzebub’s Tube-Nosed Bat)

Този малък прилеп е намерен в Индокитай. Наречен е така заради това, че прилича на демона Велзевул от близкоизточната митология.


Розовият морски червей (Purple Acorn Worm)

За този вид се смята, че е разклонение от дървото на живота в различен клон от този, който е еволюирал до риби, земноводни, птици и бозайници. Той е като гост от миналото.


Чипоносата маймуна от Мианмар (Myanmar Snub-Nosed Monkey)

Открита през 2011, тази маймуна доскоро дори не беше фотографирана жива. Единствено имаше снимки на убити от ловци индивиди. Едва преди няколко седмици се появиха и нейни снимки от местообитанието на вида.


Chlaenius propeagilis

Не може един кратък списък за новооткрити животни да не спомене и за някой бръмбар. Този вид е открит в Китай. На науката за известни около 350 000 вида бръмбари, а по някои изчисления поне още 700 000 хиляди чакат да бъдат открити.


Осата Гаруда (Garuda Wasp)

За тази грамадна оса (около 6 сантиметра) с гигантски челюсти бе писано в МИСТЕРИКА. Добре, че е намерена на индонезийския остров Сулавеси, а не в Европа.


Африкански вълк (African wolf)

В историята е познат като Египетски чакал и не е напълно непознат вид. Просто са го мислили за познат вид чакал. Но генетическо изследване доказало, че това е нов вид близък до сивия вълк.


Leiolepis ngovantrii

Този вид гущер си няма още разговорно име. Но за това пък има други странности свързани с него. Видът е изцяло от женски индивиди, които се размножават чрез клониране. И за първи път е намерен от науката в...менюто на ресторант във Виетнам.


Protoanguilla palau

Тази змиорка е намерена край островите на република Палау (Океания). Нейните най-близки родствени вида са живели...преди 200 милиона години.


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:


Октопод се разхожда на сушата

Няма коментари:

Публикуване на коментар