04 януари 2012

Обяснени и необяснени мистерии на 2011

През 2011 няколко мистериозни случая получиха сравнително задоволително обяснение.

Видеото на НЛО над Йерусалим

На 28 януари 2011 мистериозна светлина се е реела над древна джамия в Йерусалим и е заснета на кратко видео. Много хора са във възторг - това са едни от най-добрите видео кадри на НЛО, освен това още поне двама човека са го заснели по същото време, но от различен ъгъл, което говори за автентичност на събитието.

Но скептичният анализ показал, че видео кадрите са фалшификация. Постепенно все повече хора се убедили в това. През март организацията за изследване на НЛО MUFON също заключила, че в случая става въпрос за измама.

Обяснение: измама.

Магнитното момче от Сърбия

Още не напълно затихнало оживлението предизвикано от видеото на НЛО от Йерусалим, в интернет се зашумя за друг феномен - през февруари светът се запозна с магнитното момче от Сърбия (в МИСТЕРИКА също бе писано за него). Това момче се казва Богдан, на 7 години и по голото му тяло лесно се прикрепят всякакви предмети като лъжици, вилици, ножове. Дори не-метални предмети като порцеланови паници и стъклени чаши също не падат от него.

Скоро обаче експертите посочиха, че явно момчето няма магнетични способности щом даже порцеланови чаши се задържат по него, най-вероятно е просто много лепкаво от пот (момчето е леко пълно).

Обяснение: нормални характеристики на потна човешка кожа

Звярът от Жеводан (Gévaudan)

Предишните два случая се появиха през 2011 и получиха своето обяснение през същата година. Историята за митичният звяр от френската област Жеводан обаче датира от няколко века (някъде около 1760 година). Това чудовище е убивало селяни, самотни овчари, пътници...

Два века се спори за неговата същност - едни казват, че е бил върколак, други, че е свръхестествен демон (поради твърденията, че не може да бъде спрян с куршуми). Има и теория, че това е бил побъркан сериен убиец (френската версия на Джак Изкормвача).

През 2011 Джей М. Смит (Jay M. Smith) публикува своята едноименна книга "Чудовищата на Жеводан" в която убедително доказва, че не е имало един единствен "звяр", а известните нападения са извършени от различни същества. И не само това - атаките по всичките си характеристики наподобяват нападения на вълци.

Обяснение: масова психоза сред хората в следствие на отделни нападения на вълци

Чупакабра

Ето една мистерия за която много хора няма да са съгласни, че е разрешена. Чупакабра са митични същества, които нападат малки домашни животни и изсмукват кръвта им. Истерията около тях се развихря през 90-те години на ХХ век.

Многократно се е считало, че койоти, болни и обезобразени кучета и лисици са били погрешно взимани за легендарните чупакабра. През 2011 на първия свидетел, който е разказал за чупакабра е показано същество от излезлия през 1995 година филм на ужасите Species. Това на пълно съвпадало с това, което бил видял. Изглежда някога е гледал филма и по-късно си е въобразил, че е видял съществото, а може просто да е видял някое подивяло куче

Обяснение: Масова психоза и невъзможност за добро разпознаване в мрака на познати животни

Извънземното от Русия

През април 2011 в интернет се появи видео за което се твърди, че показва малкото тяло на мъртво извънземно същество намерено в Русия. Яростни дебати се разгарят за седмици, докато най-накрая двама тинейджъри не си признават, че всъщност те са направили "тялото". Полицията намира макета в стаята на единия участник.

Обяснение: наивна тинейджърска измама

Обаче не всяка мистерия получи обяснение през 2011. Ето някои от въпросите, които продължават да търсят своя отговор и през 2012.

Мистериозното измиране на пчелите

От 2006 между 20 и 40 процента от пчелните колонии в САЩ са измрели. Много теории са изказани - от пестицидите, през сигналите от мобилните телефони до климатичните промени или нов вирус - всички те се сочат за виновници за този тревожен феномен, който може да има много лоши последици за човечеството. Засега обаче няма сигурен отговор.

По-бързо от светлината

През септември група физици обявиха, че са провели експерименти в които частици неутрино се движат по-бързо от светлината нарушавайки по този начин един фундаментален закон. През ноември повторен експеримент доведе до същите резултати. Няма научно обяснение поне засега.

Последствията от разлива на петрол в Мексиканския залив

През 2010 около 5 милиона барела суров петрол се изляха в атлантическия океан след като потъна петролна платформа на BP. През 2011 списанието Time отново посещава региона за да види какви са последствията. Изглежда най-черният сценарий не се е сбъднал и екосистемите се възстановяват добре. Въпреки това продължават да се появяват петна от петрол. Какъв ще е трайният ефект от това бедствие остава да се изясни.

Извънземен живот на подобните на Земята планети

През 2011 много нови планети бяха открити и някои от тях са близки като характеристики със Земята. Дали обаче на тях се е развил живот може да кажем едва след като разполагаме с по-добри телескопи и инструменти. Дано в 2012 да имаме напредък в тази област

Края на света

Много се говори напоследък за края на света, но дали той ще настъпи през 2012 лесно може да разберем - само трябва да почакаме.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар