20 януари 2012

10 книги променили света

Тази класация е публикувана в сайта Oddee.com и със сигурност е доста субективна. Много други книги оказали влияние също могат да се посочат. Все пак си струва да разгледаме избора на редакторите на този сайт.

1. "Република" на Платон

Древногръцкия философ Платон е известен на любителите на мистериите с това, че той за първи път споменава за Атлантида. Но той е написал и много други неща. В своята "Република" той описва едно справедливо общество. С това си произведение повлиява на много законотворци и държавници стремящи се да построят наистина едно възможно най-справедливо общество.


2. "Кама Сутра" от Ватсияна

Ватсияна (Vatsyayana) е древен индийски философ, а неговата книга "Кама Сутра" се приема за първата в света книга на сексуална тематика.


3. "Правилата на асоциацията по футбол" от Ебенезер Коб Морли

Ебенезер Коб Морли (Ebenezer Cobb Morley) е написал тази книга през 1863 и благодарение на това популярната игра "футбол" изглежда по начина по който ни е познат днес. Преди това е имало множество различни правила и различните "мачове" са се играели по различен начин (или дори без правила).


4. "Математически начала на натурофилософията" от Сър Исак Нютон

Тази книга е публикувана през 5 юли 1687 и поставя основите на класическата механика. Счита се за един от най-важните научни трудове в историята на човечеството.


5. "Здрав разум" (Common Sense) от Томас Пейн

Този памфлет е публикуван за първи път анонимно през 1776 е е призовавал за независимост на Америка. Счита се, че е оказал голямо влияние на Американската революция.


6. "Листата на тревата" (Leaves of Grass) от Уолт Уитман

Тази книга е поетична колекция на американския писател Уолт Уитман (Walt Whitman). С прочувствената си поезия той разчупва догмите на закостенелите поетични традиции на неговото време. Книгата е публикувана през 1855.


7. "Джунглата" от Ъптън Синкер

С тази си книга издадена през 1906 американският писател и публицист Ъптън Синкер разкрива ужасните условия на труд в американската месопреработвателна промишленост. Това предизвиква публично недоволство и през същата година е приет закон който налага регулации на промишлеността.


8. "Война на световете" от Хърбърт Уелс

Тази добре известна книга се счита за едно от първите творби на жанра "научна фантастика" и е първото популярно произведение третиращо темата за извънземна инвазия. Дали не е отговорна и за НЛО параноята?


9. "Реабилитиране на правата на жените" от Мери Уолстоункрафт (Mary Wollstonecraft)

Тази книга поставя началото на съвременното феминистко движение.


10. "Чичо Томовата колиба" от Хариет Бичер Стоу (Harriet Beecher Stowe)

А тази книга показва ужасните условия на поробените негри в САЩ и спомага за зараждането на движението за правата на цветнокожите.

8 коментара:

 1. Ехоооооо.. САЩ не е света ! Опитайте да попрочетете нещо различно от простотиите на "братята хааамериканци" !
  По-голяма глупост от тази, която сте изтипосали не бяхте публикували !
  "Капитан Немо", къде го забравихте ?
  "Панчатантра" ... ? я си направете труда и прочетете, на колко езика и къде е публикувана - повече от библията !!!!
  "Изкуството на войната" ....
  вкл. и Маркс и Енгелс и т.н. и т.н. ..... бива ли да спамите само с хааамерикански идиотии и да ни ги набивате навсякъде в лицето ! Някак ни писна и се разочаровах, че и тук, трябваше да попадна на тази глупост !

  ОтговорИзтриване
 2. Уважаеми Анонимен, по-глупав коментар от вашия не е бил публикуван.

  Статията започва с уточнението, че това е субективна класация и никой не се опитва да я пробутва като абсолютна истина.

  Разбира се, за един фен на "Капиталът" не може да има субективни класации, във всяка класацията трябва да фигурира тази "велика" книга от бащиците на човечеството!

  "Капитан Немо" ?! Това шега ли е? Жул Верн има много по-хубави произведения.

  "Изкуството на войната" - да, наистина е значима книга, но една книга като "Пехотни атаки" от Ервин Ромел да не би да е по-малко значима - продължава да се преиздава и до днес.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Това не е класация - а еднолично решение и мнение копнато без грам мисъл от копи-пействащите го, а не спрямо човечеството - кои са реалните произведения в този случай променили по някакъв начин човечеството ! В изблика да блеснете с интелект прозира проява на комплекс, който не е за тук ! И да ! Лично мен ме разочаровахте с тази си проява ! Демонстрирате и опит за налагане - който също е не на място ... жалко !, а тълкуванията, които сте опитали да изтипосате - ок, но не са нищо различно от Вашето разбиране в случая, което би ни интересувало - ако бяхте капацитет и изложите адекватно базата си в областта или се позовете все пак на смисъла и идеята на статията ;) Не сте човечеството и си има реални статистики по въпроса - поинтересувайте се малко ! ;)

   Изтриване
  2. Ти си този който очевидно не влага "грам мисъл" в опитите си за интелектуални коментари. Шаблонни изрази като "хамериканците" отдавна вече не са проява на оригиналност, а са клише говорещо за крайно ограничените възможности на ползващите ги.

   Също така е очевидно, че ти избиваш някакви комплекси след като си позволяваш да ми казваш, че нещо публикувано от мен в поддържан от мен блог не е "за тук". Кой си ти, господин Никой, който да ми казва, какво е подходящо за публикуване тук?

   Въобще те ме притеснява, че съм те разочаровал, аз не правя сайт "за всекиго по нещо" и съвсем не се стремя да се харесам на всички. Като не ти харесва съдържанието, прав ти път и успех в намиране на сайт с "правилните тези и трактати".

   Кои са тези книги от изброените, които наистина са оказали забележимо влияние?! Само "промит мозък" (и това определение е напълно точно!) би казал, че няма такива книги в списъка. Да допуснем, че има случайни книги в тази класация, но на някои от изброените да се отрича историческата им и социална стойност и тяхното влияние е жалко.

   И защо трябва да се правя на скромен ? От няколкото ваши изречения мога да заключа, че съм с класи по-голям експерт от вас в областта на книжното слово.

   Изтриване
 3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Жалкото подобие на човек, което от няколко дни се мъчи да получи облекчение на тежките си психически проблеми като пръска жлъч в анонимните си коментари отново се прояви, но интернет все пак служи и за това - разни неуравновесени типове "да изпускат парата и разни миризливи газове", анонимно разбира се.

   На прочувственото му признание в стил "искрено и лично", че посещавал сайта само заради дизайна, мога му напомня, че е достатъчно да свали картинката от фона и да си я гледа колкото си иска след като единствено това му харесва. И колкото и да му се иска да е "един от малкото посещаващи сайта", безпристрастната статистика на Blogger показва съвсем друго - посещенията нарастват със всеки изминал месец.

   Изтриване
 4. 'Мистерика', не се хаби в излишни обяснения с хейтърските изяви на подобни анонимни създания. Ако този въпросният има представа какво полагаш като труд за този блог, дори само заради това би уважил това, което правиш, докато той се жалва в някое подобие на кафене! В едно предаване даваха, че не трябва да се обръща внимание на такъв тип 'изяви'. Като при малките деца :). Обръщаш ли му внимание, ти се качва на главата!

  ОтговорИзтриване
 5. Да, знам, че хейтъри ще има винаги и не трябва да им се обръща внимание, но понякога им се подвеждам на номерата. А съм ги срещал по толкова форуми, блогове и сайтове.

  ОтговорИзтриване