31 декември 2011

Космически новини (31 декември 2011)

Земята по всяко време има временна втора луна

Група астрономи са оповестили резултати от тяхно изследване според което по всяко време Земята има поне още един естествен спътник освен познатата ни Луна. Става въпрос за временно пленени преминаващи астероиди. Повод за това проучване е наблюдавания астероид 2006 RH120, който е пленен от земната гравитация през юни 2006 и започва да обикаля около нашата планета. Една година по-късно (юни 2007) той успява да се измъкне от привличането и продължава пътя си през космоса.

Източник

Преди време се смяташе, че Земята има постоянна втора луна - астероидът Крутний (3753 Cruithne), но макар неговата орбита да зависи от нашата планета, той не обикаля около нея. Затова астрономите счетоха, че названието "втора луна" за него не е правилно да се използва.


На Плутон са намерени въглеводороди

Спектрографът на борда на космическия телескоп Хабъл е открил силно поглъщане на ултравиолетовите вълни на повърхността на Плутон. Възможно е това да свидетелства за факта, че на Плутон има сложни въглеводороди. Оказва се, че ултравиолетовото излъчване на Плутон се е променило в сравнение с предишните наблюдения на Хабъл, направени през 90-те години . Това видимо е свързано с определени изменения на повърхноста на планетата. Възможно е за изминалите почти 20 години, налягането на атмосферата на Плутон да е нараснало. Засега учените се затрудняват да обяснят всички загадки на Плутон - тази планета е много далече от Земята и от околоземните телескопи. Всички надежди са възложени на междупланетната сонда на НАСА New Horizons, която ще пристигне в района на Плутон през 2015 година.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар