09 декември 2011

Океанът е бил един огромен мега-организъм преди 3 милиарда години

Според ново изследване публикувано в авторитетното издание New Scientist преди 3 милиарда години земният океан е представлявал един огромен супер-организъм. Учените дори са му дали име - LUCA. Той е съществувал стотици милиони години. Клетките в океанът са обменяли полезни вещества помежду си без никакво съревнование - гени, протеини и други. Новополучени полезни молекули са се разпространявали глобално. Тази обмяна без ограничения на практика превръща океанът в един организъм - целта е била да се запази животът докато той все още не е укрепнал.

Гигантският LUCA престанал да съществува, когато някои клетки еволюирали така, че сами да произвеждат и да си доставят всички необходими вещества. Животът се разделил на три подмножества - растения, животни и гъби. Но и до днес във всеки организъм на Земята има следи от гигантския ни общ прародител.

Източник

Идеята за един гигантски жив океан може да е нова за науката, но със сигурност не е нова за фантастиката. В "Соларис" на Станислав Лем е описан един такъв жив океан. За разлика от LUCA обаче, Соларис е описан като мислещо и интелигентно същество.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Земните "извънземни"

Няма коментари:

Публикуване на коментар