06 септември 2011

Двата най-стари вестника в България посветени на паранормалното

Днес печатните периодични издания не са толкова популярни колкото преди години. Това се дължи основно на все по-достъпния интернет. Някои вестници и списания спряха да излизат - спомнете си списанието за игри "PC Mania" например. За щастие в областта на паранормалното все още има какво да се намери по вестникарските павилиони. Тук представям двата най-стари такива вестника, които продължават да излизат.

Това са "ПСИХО" и "АСТРОФЕНОМЕН" - и двата излизат вече 22 години и ако не ме лъже паметта в началото се казваха "Психотроника" и просто "Феномен". Настоящите броеве за тази година и на двата са номер 35.

"ПСИХО" струва 1 лев, 12 страници, цветни са първата и последната, вътре е черно-бял, към 6 и 7 страници е добавен и червен цвят. Вестникът има и сайт: http://psihobg.com/

"АСТРОФЕНОМЕН" струва 60 стотинки, също е 12 страници, цветни са първата, последната и двете най-вътрешни страници.

Доволен съм, че и в двата вестника цитират източниците си (от рода на "По информация на БТА") или авторите са написали имената си. Така всеки който има по-голям интерес може да пише на автора или да потърси допълнителна информация. Не обичам материали без източници, независимо дали става въпрос за интернет или за печатни издания - това затруднява до някъде по-задълбоченото търсене и е в стил "жълта преса". Е, в тези два вестника случая не е такъв.

В "ПСИХО" има реклами на разни магове, ясновидци и т.н., а в "АСТРОФЕНОМЕН" има цяла страница със съвети към читатели на някоя "Ирина", като има два начина да се свържете с нея - безплатен и платен (30 лв). Нормално е да има такива реклами, все пак цената на вестника едва ли покрива всички разходи по отпечатването му. Хубаво е да се отбележи, че тези реклами не са много и не отнемат много пространство за други материали.

И в двата има интересни статии в настоящите броеве, които си струва да запазя като "Пророкът на световния пазар Чарлз Ненер: В края на 2012 г. ще започне трета световна война" ("ПСИХО"), "Загадките на дълбините" ("АСТРОФЕНОМЕН") и "Пагубната страст на Йохан Тиниус" ("АСТРОФЕНОМЕН"). Даже се споменава и за доклада на учени от НАСА, че извънземните може да нападнат Земята заради глобалното затопляне - новина която публикувах и в МИСТЕРИКА.

Като цяло вестниците си струват и са приятно четиво за пътуване във влак примерно. Някога тези два вестника бяха едни от първите, които ме запознаха със света на тайните и загадките.


ПОДОБНИ СТАТИИ:


Извънземните могат да унищожат Земята заради Глобалното затопляне

6 коментара:

 1. За който се интересува, намерих сайта и на "АСТРОФЕНОМЕН":

  http://www.astrofenomen.com/

  ОтговорИзтриване
 2. Едно време съм си купувал вестник "Строго секретно", в който имаше статии за тайни бази по света, за извънземни и други статии с паранормална или конспиративна насоченост. За жалост този вестник просъществува за доста кратко време (защо ли?).

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Виждал съм го, не не помня да съм го чел. Май съм изпуснал.

   Изтриване
  2. Мога да добава още един вестник - "Свръхестественото",мисля че още го издават.

   Изтриване
 3. Има ли сайт,откъдето може да се четат и онлайн,например по-стари издания,които не могат да се намерят по будките и павлионите за вестници?

  ОтговорИзтриване