18 август 2011

Кометата Гарад, кометата Еленин и още една трета неизвестна комета

Още една комета лети към Земята. Официалният и номер е C2009 P1, а името и Гарад (Garradd).Тя в момента (към 18 август 2011) се намира на 1.399 астрономически единици (AU) от Земята. Една астрономическа единица е приблизително равна на средното разстояние от нашата планета до Слънцето. Тоест тази комета се намира малко по-далеч отколкото се намира Слънцето спрямо Земята. Кометата Еленин е малко по-близо до нас. Към момента е на 1.252 AU. И макар Еленин да е по-близо до Земята, тя все още не може да се наблюдава, докато Гарад вече се вижда с помощта на по-мощен телескоп. Вече се появиха различни нейни снимки. Явно тази комета е по-ярка от Еленин и затова е по-забележима макар и да е по-далеч.
Тази снимка е направена от студенти в обсерватория в Израел:


Ако някой желае може да следи движението на Гарад на сайта на НАСА:

ВРЪЗКА

Интересното в случая, е че гледайки диаграмата, някъде около 15 септември 2011, сякаш Гарад и Земята ще си пресекат орбитите, но в същото време отстрани пише, че кометата тогава ще се намира на 1.52 AU от нашата планета. Това е двуизмерна графика и явно кометата се намира над равнината в която се движи Земята и така се получава оптическата илюзия за сблъсък (дано да е само илюзия).


Не ни стигат Еленин и Гарад, ето че наскоро се чу за още една комета. Статия в Spacenewsbg.com:

Към Земята лети неизвестна комета. Среща след 5 години

С всичките тези комети летящи наоколо напоследък, човек може да се запита какво наистина става. Една от теориите е, че масивно космическо тяло (може би тайнствената планета Нибиру) преминава през Слънчевата система и разбутва астероидите и кометите в Облака на Орт като ги запраща на всички възможни посоки. Облакът на Орт е огромно пространство в края на Слънчевата система в която има може би милиони малки космически тела като астероиди и комети. Представяте ли си какво ще стане ако само 100 от тези комети бъдат запратени по посока на Земята?

1 коментар:

  1. kade sa starei6initei zvezdobroicite v tozi moment za da raztalkuvat tezi kometi ? a ne da si pravim samo snimki

    ОтговорИзтриване