26 август 2011

Гарвани атакуват агнета и други стопански животни във Великобритания

От цяла Великобритания обезпокоени фермери съобщават за рязко увеличение на нападенията над стопански животни от ята гарвани. Черните зловещи птици вече не се задоволяват с полеви мишки и дори зайци - те нападат доста по-големи животни като агнета. Гарваните кълват животните до смърт и след това ги ядат на место (защото са твърде тежки за да ги вдигнат и отнесат).


Най-засегнати са Шотландия и Уелс, но и други части на Великобритания се сблъскват със същия проблем. На шотландския остров Мул (Mull) един фермер е загубил 20 агнета само за една нощ. За жалост фермерите не могат да направят много, защото гарваните са защитени от закон приет през 1981 и е забранено устрелването им.

Фермерите казват, че закона е бил приет за "старите крадливи птици", не за грамадните черни чудовища, които летят на ята днес. Очевидно закона трябва да се промени.


Цялата тази история много прилича на филма на ужасите на Алфред Хичкок "Птиците" в който гарвани нападат група деца. Дано да не се стигне до такива сцени и на истина.


Гарванът има специално място във фолклора на жителите населяващи Великобритания.

Според ирландския фолклор всеки гарван има по три капки от кръвта на Дявола и всеки, който ги лови ще си навлече неговия гняв.

Освен това в крепостта Тауър в Лондон е назначен специален човек, който храни тамошните гарвани със сурово месо и напоени с кръв бисквити. Легендите разказват, че ако нещо се случи на тези гарвани, то това е поличба, че Англия ще бъде нападната.

Снимка: WikipediaНастрана от легендите - гарваните са едни наистина забележителни животни. Те лесно се адаптират - могат да оцелеят и в арктически и в пустинен климат.

Проучване публикувано в научното списание "Scientific American" показва, че гарваните са едни от най-интелигентните животни заедно с делфините и маймуните. Те са способни да се учат от собствените си действия и от наблюдение на действията на другите. Те са едни от малкото птици, които могат да броят. В Япония гарваните оставят орехи и други ядки на пътя и щом някоя кола мине през тях и счупи черупката, те се спускат за да изядат съдържанието.

Живеят до 25 години. През 19 век са почти изтребени в Англия, но се завръщат отново благодарение на различните закони, които ги защитават.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар