21 август 2011

Древните тунели на Европа

Древният човек от Каменната ера е създал мрежа от тунели от Шотландия до Турция. Това твърди нова книга на германския археолог д-р Хайнрих Куш (Heinrich Kusch). Останки от тези тунели са били намирани под стотици селища от неолита.

Ученият твърди, че след като толкова много тунели все още са се запазили, то преди 12 000 години, когато са били прокопани те трябва да са били много повече - истинска гигантска мрежа. В Германия и Великобритания са намирани оцелели тунели дълги 700 метра, а в Австрия - 350 метра. Повече тунели са съвсем тесни - около 70 сантиметра, колкото да се промуши човек, но има и доста големи "стаи".

Няма доказателства, че повечето тунели са били свързани, затова много изследователи предполагат, че са се използвали като скривалище или като складови помещения. Все пак има и такива, които изглежда са имали два изхода или са били свързани с други тунели - те може би са се използвали за пътуване от едно място до друго - точно както са днешните магистрали. Така древните хора са можели да се придвижват от селище в селище под земята - без да се страхуват от хищни животни, нападатели или лошо време.

ИзточникНяма коментари:

Публикуване на коментар