05 юли 2011

Легендарни криптиди, които са се оказали съвсем реални

Криптид (cryptid) е термин с който се означават предполагаеми животни, за които няма научни доказателства, че наистина съществуват. Някои смятани в миналото за криптиди същества са се оказвали съвсем реални животни – ето някои примери.

Птицечовката

Когато пътешествениците завърнали се от Австралия разказвали за птицечовката, зоолозите на 18 век абсолютно отвърляли възможността да съществува такова животно. Бозайник, който има опашка на бобър и човка на патица !? Как ли пък не!


Окапи

Докато за късното признаване на птицечовката може да виним отдалечеността на Австралия от тогавашния център на на науката - Европа, то какво да кажем за животното окапи ? Голямо е колкото зебра или магаре (макар най-близкия му родственик да е жирафа) и живее доста по-близо до Европа - в централна Африка. Не може зоолозите-изследователи да не са го забелязали, нали ? Напротив, учените го "намират" едва през 1901 година, докато местните африкански племена винаги са знаели за него, но кой вярва на легендите на едни диваци, нали?


Гиганстската сепия

Дълго време смятана за измислица на пияни моряци, тя най-после е призната от науката.


Други криптиди, които са се оказали реални са гигантския комодо-гущер от Борнео (открит през 1910) и планинските горили признати от науката през 1902.

Връзка за повече информация (на английски)

ПОДОБНИ СТАТИИ:


Открит е нов вид червей (Дяволският червей)
Messin' with Sasquatch

Няма коментари:

Публикуване на коментар