20 юни 2011

Кратък обзор на теорията за тайнствената планета Нибиру


Много хора по света са обхванати от страх от приближаването на предполагаемата „Планета Х”, още позната и като Нибиру. Интернет потребители качват драматични видео клипове на природни бедствия в YouTube, различни ентусиасти излагат множество теории, а учените се опитват да обяснят, че всичко е просто мит.

Какво е Нибиру ?

Нибиру, или Планетата Х, е хипотетична планета приближаваща се към Земята. Предполагаемата среща на двете тела ще доведе до унищожение на Земята, или чрез директен сблъсък или чрез влиянието на Нибиру върху природните бедствия.

Астрономите от 19 век въвели термина „Планетата Х” след като открили доказателства, че може би има още една планета отвъд Нептун. През 1930 година тази планета е открита и е наречена Плутон. През 2006 бе понижена до планета-джудже.

Вече покойният писател Зехария Сичин има заслуга за популяризирането на името Нибиру, говорейки за описаната 12-та планета в текстове на древните шумери. Той дори твърди, че те са установили контакт извънземни същества живеещи на тази планета и наричащи се анунаки. Тези същества приличали на хората, което поражда множество алюзии с описаните в Библията нефилими.


Нанси Лидер от сайта ZetaTalk през 90-те години е твърдял, че Нибиру ще се срещне със Земята през 2003, нещо, което Сичин винаги е отричал. Повечето хора посветили се на изследването на тази планета се обединяват около теорията, че Нибиру се завръща в Слънчевата система на всеки 3600 години.

Отделно има друга хипотеза за Немезис, звездата-близнак на нашето слънце. За първи път е изложена от Ричард Мюлер през 80-те години на 20 век. Предполага се, че периодично тази звезда разбърква орбитите на кометите в краищата на слънчевата система и ги запраща към Земята.

Науката и Нибиру

Някои учени, включително д-р Брад Картър от университета в южен Куинсленд говорят за възможността звездата Бетелгейзе да избухне в Супернова. Така на Земята ще се виждат две слънца. Някои ентусиасти подкрепящи теорията за Нибиру твърдят обаче, че цялата история за Бетелгейзе има за цел просто да прикрие истината за истинската Планета Х.

Много учени твърдят, че близко съществуване на друга звезда като Немезис постоянно ще влияе на орбитите на всички планети, които ще се изменят непредсказуемо. Очевидно не наблюдаваме такова нещо. Все пак някои от тях като Майк Браун не изключват възможността за съществуване на слънце-близнак, но според него, то няма да има особен гравитационен ефект.

Една от най-интересните части от легендата за Нибиру е идеята за обръщането на полюсите. Според тази теория двата полюса на Земята ще си разменят местата и предишните такива смени са довели до масово измиране и драстични климатични промени. Учените контрират, че смените на полюсите преди са се случвали за периоди от милиони години.

Нибиру също се свързва и с кометата Еленин, открита от руския астроном Леонид Еленин на 10 декември 2010. Изчисленията сочат, че тази комета ще мине близо до Земята, което е повод за някои веднага да заговорят за сблъсък и „масово измиране”. Самият откривател на кометата обаче казва, че тя едва ли е повече от няколко километра в диаметър и би причинила значително по-малко щети от тези, които се очакват при среща с планета като Нибиру.

Болшинството учени и астрономи продължават да отхвърлят Нибиру като реално съществуваща. Въпреки това спорът продължава и планета е свързвана и с множество други теории като планета-джудже Ерис, хипотетичната газова планета Тюхе и митът за 2012 и краят на календара на маите.

Гугъл, НАСА и конспирацията по скриването на Нибиру

За нещастие на много вярващи, Нибиру все още не е видима с просто око на небето. Първоначално се твърдеше, че това ще е възможно през 2001, след това през 2003, а сега един източник твърди, че ще виждаме Нибиру през август 2011.

Според едно времево разписание през февруари 2011 Нибиру е навлязла в пространството между Юпитер и Марс. На 15 март Сатурн, Нибиру, Земята, Слънцето, Марс, Юпитер и Уран са се подредили в една линия, което е довело до усилено гравитационно влияние. На това се приписват земетресението в Япония на 11 март и множество други бедствия.

Според същото разписание на 27 юни Нибиру ще пресече орбитата на Марс и ще продължи своя път към Земята. На 17 октомври 2011 Планетата Х ще е най-близо до Земята, след което ще започне бавно да се отдалечава. Преди това обаче на 22 ноември Нибиру, Слънцето и Земята ще се подредят в една линия, което ще предизвика моменталната смяна на полюсите.

Повечето хора биха пренебрегнали всичко това като още една част от параноята свързана с 2012. Идеята, че НАСА цензурира информацията свързана с Нибиру обаче придава специален привкус на теорията. Ако наистина го цензурират значи е вярно ? Слухове твърдят, че от НАСА активно следят движението на Нибиру и цялата операция е с кодовото име „Комета Еленин”.

Според някои теоретици на конспирацията НАСА и Гугъл работят активно още от 2005 за да не позволят на хората да намират истинска информация. Това се отнася и за проектът Google Sky чрез който хората могат да разглеждат звездното небе.
Защо човечеството обича унищожението

Много ентусиасти вярващи в Нибиру вече призовават хората да се придвижат на по-сигурни места особено ако живеят на морския бряг, близо до вулкан, в земетръсна зона и т.н.Независимо от това дали приемаме възможността за Нибиру, трудно може да отречем, че човечеството обожава предсказанията за смърт и разрушения От потъналата Атлантида, през Ноевият ковчег, до изчезването на динозаврите, търсим обяснение свързано с внезапно катастрофално явление. Всичко това може да се свърже с Нибиру и цикълът от 3600 години.

Може би просто харесваме страшни истории, така както харесваме филми на ужасите? Твърде ни е скучно без такива пикантни неща ? И все пак имайте едно наум….може и да е истина…

Някои от фактите и теориите в тази статия са почерпени от тук.

9 коментара:

 1. Има и версия, че Нибиру ще мине при нас 2030 година.

  ОтговорИзтриване
 2. „И ще бъдат поличби по слънцето и месечината и по звездите, а по земята тъга у народите от недоумение и от морския шум и вълнение; тогава човеците ще примират от страх и от очакване онова, което има да връхлети върху вселената, понеже и силите небесни ще се разклатят, и тогава ще видят Сина Човечески да иде на облаци, със сила и слава голяма“ (Лука 21:25-27).

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Поздрав за всички религиозни (в луцифери и богове) с тази песен.

   Imagine there's no heaven
   It's easy if you try
   No hell below us
   Above us only sky
   Imagine all the people living for today


   https://www.youtube.com/watch?v=XLgYAHHkPFs&feature=kp

   Изтриване
 3. Съжалявам за крайното мнение, но това не са нищо повече от религиозни глупости. Амин!

  ОтговорИзтриване
 4. Интересна статя, но дали всичко е вярно, ще се види. Незнам дали тази година ще идва края на света или другата ще започне трета световна както е казала Ванга. И нали в тази статя се развива и темата че човек харесва халса и апокалипсиса, така е и то, защото хората са самотни и уязвими, и хубавите моменти в живота са много малко, и заради това винаги мислят за по-лоши неща и най-вече какво би било ако им се даде нов шанс в живота, ново начало след унищожителен край. За този живот, идеален и съвършен, хората мислят непрекъснато. Не оценяват това което имат и ако ли не друго то това ще ги довееде до край. Но все пак това е като вярата, така както имаме нужда да вярваме в всякакви Богове и Богини така повечето хора имат нужда да вярват в края. Знам едно обаче, че всичко има своето начало и своя край ние не сме изключение рано или късно и човечествто ще изчезне и тогав ще дойде края на света и след него ще започне едно ново начало, което е толко жaдувано, това е като кръговрата на веществата, като обиколка около Земята. Тръгваш от едно място и там се спираш в края, след което това се повтаря и повтаря.

  ОтговорИзтриване
 5. Мислех че е само остория но .........

  ОтговорИзтриване