14 април 2011

Кучетата с червени очи

Из цяла Англия, Шотландия и Ирландия се разнасят истории за страховити черни кучета с червени очи. Хората до толкова са се страхували от тях, че са оставали заключени по къщите си с дни и са се запасявали със светена вода при всяко споменаване на тези тайнствени същества. През 17 и 18 век, те са били често свързвани с вещиците - били са приемани за техни спътници или дори за самите вещици променили формата си. Отвъд океана - в Мексико и Северна Америка също има версии на тези легенди.

Познати са под много имена - дяволски кучета, кучета-демони, хрътки от Ада, "Ол падфут", призрачни хрътки, Черният Шук...но може би най-известното име е "Баскервилското куче".

Обикновено се описват като необичайно големи, черни на цвят, враждебно настроени, с хипнотизиращи червени очи. Много рядко са виждани в глутници или бягащи по оживени улици. Обикновено е виждано едно единствено куче, на затънтени места като гробища, тъмни гори, места където са били извършени екзекуции или убийства.

В Тринг, Хертфоршир, се разказва за страховито черно куче със светещи червени очи, което се появява на стар път и за което се вярва, че представлява духа на местен коминочистач, обвинен в убийство и екзекутиран. Казват, че кучето бавно потъва в земята, ако го приближиш.

В Джърси, се разказва за фантомно черно куче, което са нарекли "Чико", което се появява преди гръмотевични бури.

В Кейп Елизабет, Мейн се разказва за огромно черно куче приличащо много и на вълк, което се крие из храстите, но ще блокира пътя на всеки който се опита да премине близо до него.

Макар повечето такива кучета да се приемат за зли или за предвестници на лоши поличби, не всички са такива.

Легендарното черно куче от Съмърсет е смятано за добродушно и дори помагащо на хората.

Анубис, легендарния пазител на подземното царство в египетската митология е с глава на черно куче/чакал. Той придружава мъртвите по пътя им към другия свят, но също е смятан и за защитник на децата.

Статуетка на Анубис

Всъщност понякога наистина се раждат черни кучета с червени очи, но обикновено са рядко срещани. Може би те са в основата на много легенди?


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:


За мостовете и връзката им с паранормалното

Няма коментари:

Публикуване на коментар