05 март 2011

Огнените мравки на път да завладеят половината свят

Огнените мравки (на аглийски: Fire Ants) все повече се превръщат в глобален проблем. Те освен, че могат да хапят както повечето мравки, могат и да жилят като осите. Дори и кратък досег с тях е способен да прати човек в болница. Ето пример за това:


Според някои изчисления те струват на САЩ около 6 милиарда долара на година - от нанесени щети на имущество, лечение на пострадали и препарати за борба.

Родината им е Аржентина. През 30-те години на XX век са пренесени вероятно с различни товари в САЩ. Дълго време единствените щати в което се срещат са Флорида и Тексас. Но през 90-те години са открити и в Калифорния. Популацията им да квадратен километър е от 10 до 100 пъти по-голяма в САЩ, отколкото в Аржентина защото нямат естествени врагове в Северна Америка.

Именно от САЩ (отново чрез товари на презокеански кораби) през последното десетилетие, те се разпространяват и в страни като Австралия, Тайван, Китай и на Карибските острови. Единствено твърде студен или твърде сух климат не им влияе добре. Което значи, че могат да се заселят на половината свят.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:


Учени отглеждат мишки, които "пеят" като птици

Няма коментари:

Публикуване на коментар