03 март 2011

Защо земетресението в Нова Зеландия бе толкова разрушително?

Силата на земетресенията има значение, но земетресението което порази Нова Зеландия през изминалата седмица (21 февруари 2011) бе с магнитуд 6.3 и причини повече щети от земетресението случило се там на 3 септември 2010 и притежаващо магнитуд 7.0 по скалата на Рихтер (което е 11 пъти по-силно). Никой не загина при миналото земетресение, докато според данните до този момент при настоящото земетресение жертвите са вече над 100. Каква е причината за това?

Епицентъра на земетресението от 2010 е бил на около 50 километра от Крайстчърч, докато при последното земетресение центъра е бил едва на няколко километра, освен това е бил доста по-близо до повърхността. Епицентъра на земетресението от 2010 е бил на двойно по-голяма дълбочина.

Освен това земетресението от миналата година се е случило в ранната утрин, когато повечето хора са били по домовете си, а малките семейни къщи не са толкова опасни, дори и да се срутят. Докато големите офис сгради, ако поддадат могат да причинят истинска касапница - ако си на етаж 5 ще паднеш от около 12 метра височина, освен това още 5 (примерно) етажи ще се срутят върху теб. Малък шанс за оцеляване. Последното земетресение се е случило по средата на деня - точно когато много хора са били по работните си места.

sciencemag.org


ПОДОБНИ СТАТИИ:Земетресението в Чили скъси деня и премести земната ос

Няма коментари:

Публикуване на коментар