22 ноември 2010

Орбиталният телескоп 'Чандра' е открил рекордно млада черна дупка

В понеделник (15.11) се състоя пресконференция на НАСА. Бяха обещали да разкажат за откриването на необичаен обект в "космическа близост" до нас. Очакванията бяха големи, но от агенцията разочароваха. Откритието било на "само" 50 милиона светлинни години от нас...

Орбиталният рентгенов телескоп 'Чандра' по всяка вероятност е открил най-младата черна дупка, която е само на 30 години - по информация от конференция на учените работещи по проекта.

Обектът, който 'Чандра' заедно с европейските обсерватории XMM-Newton и ROSAT е изучавал, представлява остатък от взрива на свръхновата SN 1979С в галактиката M100, отдалечен от Земята на около 50 милиона светлинни години. Излъчването на този обект в рентгеновия спектър през 1995-2007 е било стабилно. По твърдения на учените, това може практически да бъде 'новородена' черна дупка, която се подхранва от остатъците на свръхновата.

"Възможно е ние да сме намерили най-младата в историята на астрономията черна дупка в нашия район на Вселената" е казал ръководителят на изследването Даниел Патнауде (Daniel Patnaude).

Източник: SpaceNewsBg

ПОДОБНИ СТАТИИ:


Наскоро откритата годна за живот планета може въобще да не съществуваИзвънземен сигнал от звездната система Gliese 581?

Няма коментари:

Публикуване на коментар