08 октомври 2010

Намерена е потенциално обитаема екзопланета

Астрономи са открили потенциално обитаема планета извън пределите на Слънчевата система. Работата на изследователите е публикувана в Astrophysical Journal, а също така нейното съдържание е достъпно на сайта arXiv.org.

Учените в продължение на 11 години са наблюдавали червеното джудже Gliese 581 с помощта на телескопите от хавайската обсерватория Кека. Те са оценявали колебанията на звездата предизвикани от въртящите се около нея планети.В резултат на тези изследвания учените са стигнали до извода , че около Gliese 581 се въртят поне 6 планети - до сега се смяташе , че са само 4. Условията на едната от намерените планети - Gliese 581g теоретически позволяват да се поддържа живот. Тази планета е отдалечена от звездата (която е около три пъти по-лека от Слънцето) на 0.146 астрономически единици, а един оборот около звездата ,планетата прави за 36 дни. Гравитационното притегляне на Gliese 581g е малко по-голямо от това което имаме на Земята.

Планетата е винаги обърната към звездата с едната си страна. Средната температура на осветената страна на Gliese 581g е около 160 градуса по Целзий, а на тъмната страна е около минус 25 градуса. Астрономите смятат, че на тъмната страна на планетата температурните условия са подходящи за съществуването на течна вода.

Gliese 581g не е единствената планета в системата Gliese 581, която се смята за теоретически подходяща за съществуването на живот. В зоната на обитаемост на тази звезда също така се намират планетите Gliese 581d и Gliese 581c.

Източник: SpaceNewsBg.com

ПОДОБНИ СТАТИИ:Не един, а два метеорита избили динозаврите
Интернет и компютрите ни заплашени от извънземни хакери?

Няма коментари:

Публикуване на коментар